Iphone X
Tanjug/AP
Iphone X

Tanjug/AP

Pogled je dovoljan da otključate telefon - iPhone X, Foto: Tanjug/AP

Kompanija Epl juče je predstavila tri nova modela mobilnih telefona: iPhone 8, 8 Plus i model X (čita se kao iPhone Deset).

Novi uređaji, iako imaji mnoštvo novih opcija, veoma liče na postojeći par iPhone 7.

Novi modeli pak, imaju bolju kameru i brže procesore. Iphone 8 ima Retina ekran od 4,7 inča, a u ponudi će biti i iPhone 8 Plus od 5,5 inča.

Novi iPhone 8 i 8 Plus dolaze u srebrnoj, "space gray" i zlatnoj boji, a pokretaće ih 64-bitni A11 Bionic procesor sa 4,3 milijarde tranzistora.

Telefoni imaju kameru od 12 megapiksela sa optičkom stabilizacijom, smanjenim šumom, boljim kontrastom i bojama, dok iPhone 8 Plus ima dvostruku zadnju kameru koja će omogućiti fotografisanje sa više detalja. Ono što je oduševilo mnoge jeste da iPhone 8 i 8 Plus podržavaju bežično punjenje, kao i Qi bežični standard za punjenje. Ko bude želeo da poseduje ovaj telefon, za iPhone 8 moraće da izdvoji 699 dolara, dok će iPhone 8 Plus koštati 799 dolara.

Ko želi da ode "korak dalje", za 999 dolara moći će da uživa u najboljem iPhone-u do sada, a to je dugo očekivani iPhone-X koji ima Retina displej. Rezolucija ekrana koji je dijagonale 5,8 inča je 2.436 x 1.125 piksela.

Iphone X

Tanjug/AP

Iphone X, Foto: Tanjug/AP

Ekran iPhone-a X uključivaće se dodirom prsta po njemu, a čuveni "home" taster više ne postoji.

Novina koja je oduševila kupce jeste da se otključavanje iPhone-a X odvija pomoću lica, tačnije Face ID opcije. Šifre i pritiskanje su prošlost, dovoljno je da pogledate u telefon kako bi se otključao. Biometrijsko prepoznavanje lica je, navodno, mnogo preciznije od TouchID tehnologije skeniranja otisaka prsta koji su imali dosadašnji modeli, uključujući i novi iPhone 8. 

iPhone X ima vertikalnu dual-kameru, a sa prednjom kamerom moguće je sada fotografisati i "portret" fotografije. Takođe, nova tehnologija biće korišćena za "Animoji", animirane emotikone, koje ćete kontrolisati mimikom sopstvenog lica. 

Telefon koji je otporan na vodu i prašinu, biće dostupan od 3. novembra u crnoj i beloj boji po ceni od 999 dolara za verziju od 64 GB, odnosno 1.150 dolara za verziju od 256 GB.

 

Iako je ceo svet oduševljen novim uređajima iz Epla, svi su zabrinuti što novi iPhone ima poleđinu od stakla. Nakon veličanstvene promocije novih modela, internet se usijao od komentara, pogotovo onih korisnika koji su već iskusili kako to izgleda kada im pukne ekran.

"iPhone 8 ima poleđinu od stakla! Super, sad mogu da razlupam ekran sa obe strane i da razočarano gledam u svoj "razbucani" odraz dva puta", jedan je od brojnih komentara na Tviteru.

"Upoznajte novi iPhone, isti je kao stari, samo što lakše možete da ga razbijete", nastavili su korisnici da nižu komentare.

Takođe, devojke su već osmislile kako će da otključaju partnerov iPhone X, a da on to ne sazna.

"Ništa lakše, približiću telefon njegovom licu dok spava. Sad ću konačno znati ko mu piše poruke", zbijali su šale na društvenim mrežama.

Komentari (1)

Niko

13.09.2017 13:30

A kako ce da prepozna lice kad nedaj boze imate nezgodu i sve vam otekne ili odete kod zubara operise vam nesto na desnima Izoblicite se na deset dana sta nema telefona ili boxeru neko slomi nos da se pozdravi sa svojom skupom igrackom