usb
Shutterstock
usb

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

USB fleš memorija je uređaj koji danas masovno koristimo. Njegove veoma male dimenzije i veliki kapaciteti memorije omogućuju nam da ga uvek imamo uz sebe sa svim potrebnim podacima. Međutim, mnogi korisnici imaju loša iskustva kada je o ovim uređajima reč, počevši od toga da sadržaji sami od sebe „nestanu“ ili se pokvari, pa se time izgube svi podaci koji su se na njemu nalazili.

Pročitajte još:

 

Svi ovi problemi su najčešće posledica nepravilne upotrebe USB-a. Dajemo vam nekoliko saveta kako da pravilno koristite vaš uređaj.

Izbegavajte da USB uključujete u oštećene ili neispravne priključke na svom ili tuđem računaru jer to može dovesti do trajnog oštećenja. Većina korisnika svoju flešku ošteti prilikom izvlačenja u trenutku kada računar nešto radi s njom (čita ili upisuje podatke) - tada uglavnom dolazi do gubitka podataka, a često i do trajnog oštećenja.

Da se ovakve nezgode ne bi događale, operativni sistem računara je opremljen funkcijom koja vaš USB pripremi za isključivanje. Ova funkcija se zove „Bezbedno uklonite hardver“ (Safely Remove Hardware), a veoma je jednostavna za upotrebu.

 

Nakon priključivanja USB fleš memorije na neki od priključaka, u donjem desnom uglu ekrana će se pojaviti mali znak da je računar uspešno prepoznao uređaj i tada možete otvoriti folder i videti šta se sve nalazi na uređaju, te dodati nove podatke. Kada završite s radom, kliknite levim tasterom miša na „Safely Remove Hardware“, ikonicu koja se nalazi isto u donjem desnom uglu, da biste flešku bezbedno isključili s računara. Dovoljno je da jednom kliknete levim tasterom miša na opciju „Eject Mass Storage“ i tada ste završili s radom, a svi vaši podaci su sigurni.