DANAS NAM DELUJE KAO PRAISTORIJA Pogledajte kako je izgledao prvi pretraživač! (FOTO)

Verovatno već znate da je Web nastao u laboratoriji pri CERN-u. Tim Berners-LI je 1989. godine napisao predlog stvaranja "velike hipertekstualne baze podataka s linkovima".

Lap top laptop četovanje dopisivanje kompjuter, Foto: Shutterstock

Do kraja 1990. svi ključni elementi koje koristimo i dan-danas bili su postavljeni. Među njima su bili protokol HTTP, jezik HTML, serverski softver i prve web stranice.

Stranicama su surfovali aplikacijom WorldWideWeb koja je bila web pregledač i web uređivač (editor) istovremeno. Kako bi obeležili 30 godina od tih istorijskih dana u CERN-u su ponovno sastavili i ponudili celom svetu na korišćenje u sklopu web pregledača koji se sad koriste.

Šta treba uraditi?

Otvorite ovu stranicu i videćete sa čim su Berners-Lee i njegove kolege imali posla 1990. Imajte na umu kako je tada postojala tek šačica dostupnih web stranica. Stranice nisu bile u boji i na njima nije bilo slika, kao ni video zapisa, GIF-ova i emotikona koji se danas koriste. Nije postojala čak ni adresna traka pa ne očekujte kako će navigacija biti jednostavna.

Ali, nemojte se obeshrabriti - nije tako teško jednom kad znate što treba da uradite. Pokrenite WorldWideWeb, na levoj strani odaberite Document, kliknite na Open from full document reference, ukucajte URL web odredišta koje želite posetiti u polje Reference i potom kliknite na Open.

CERN nudi i druge sadržaje koje je zanimljivo istražiti - na primer, istorija tehnologije, vremensku crtu razvoja, vodič za korištenje web pretraživača i uvid u kod na kom počiva, piše Make Use Of.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi