Beograd, šetnja, građani
Tanjug
Beograd, šetnja, građani

Tanjug

Beograd, Foto: Tanjug

Tako je, na primer, prema istraživanju izraelskih naučnika, razgovor mobilnim telefonom duže od sat vremena dnevno i držanje mobilnog u džepovima pantalona bilo povezanosa češćom pojavom abnormalne koncentracije semene tečnosti.

Broj spermatozoida bio je smanjen i kod onih koji su držali mobilni pored kreveta tokom noći ili razgovarali za vreme punjenja uređaja. Takođe, postoje čvrste preporuke da se telefon nikako ne koristi za zabavljanje male dece, jer postoje indicije da to može uticati na dečiji mozak. Deca do dve godine uopšte ne treba da imaju pristup mobilnom telefonu, dok se starijoj deci može omogućiti pristup petnaest minuta dnevno, uz nadzor roditelja, koji će voditi računa da sadržaj koji gledaju bude primenjen deci.

Ukoliko vas uhvate da činite ove prekršaje, policija će vas ozbiljno sankcionisati!

Budite na oprezu! Komunalna policija, Foto: Alo / Nenad Vujanović * Sezona pravljenja zimnice je u punom jeku * Mnogi ne znaju da to može skupo da ih košta ako to rade na pogrešnom mestu.

Evo još nekih saveta kako smanjiti izloženost zračenju.

Nikad ne nosite mobilni u džepu

Iako mnogi nose telefon u džepu, ne radite to ako je uključen. Pojačano zračenje utiče na reproduktivne organe, a istraživanja pokazuju da utiče na mušku plodnost, ali i na bol u leđima.

Ne blizu grudi

Postoje istraživanja koja kažu da zračenje povećava rizik za pojavu raka dojke. Iako ne postoje čvrsti dokazi, najsigurnije ga je držati u torbi. To se pogotovo odnosi na one koji imaju ugrađene elektronske uređaje koji potpomažu rad srca.

Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje

Profimedia

Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje, Foto: Profimedia

Ne spavajte sa mobilnim

Ni slučajno ne držite mobilni ispod kreveta ili jastuka tokom noći, pogotovo ne ako je na punjaču, prvenstveno zato što može da doše do pregrevanja uređaja i eksplozije. Svetlo ekrana takođe može da poremeti san, a glavna opasnost je zračenje. 

Isključite punjač kada napunite telefon

Ne punite predugo telefon zato što možete oštetiti bateriju. Nikada ga ne stavljajte u fioku ili ispod jastuka, zato što to može dovesti do pregrevanja telefona.

Ne držite ga blizu lica

Prislanjanje telefona na lice može biti opasno zbog bakterija koje se nalaze na njemu. To može izazvati iritacije kože i akne.

Pročitajte još:

Nikako u kasetu auta

Mobilni nije dobro ostavljati u kasetu auta, zato što može doći do pregrevanja. To posledično može dovesti do oštećenja baterije ili ekrana, što povećava zračenje.

Ne na jako sunce

Iz istog razloga telefon ne treba iznositi na sunce, recimo na plaži. Oštećeni telefoni su, pored finansijskog troška, opasni i za zdravlje.

Ne nosite ga u kupatilo

Mnogi nose telefon u kupatilo, pogotovo na veću nuždu. Kupatila su rasadnici bakterija, i tu će ih telefon koji prislanjate na lice pokupiti najviše. Vlaga tokom tuširanja takođe može oštetiti telefon, što se u slučaju popravke računa kao da ste sami oštetili telefon, pa garancija neće važiti.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina