AKO STE JE SKINULI, U VELIKOJ STE OPASNOSTI Obavezno pregledajte telefon, 1,5 miliona korisnika napravilo fatalnu grešku! Ipak, spas postoji

Ozbiljna opasnost!

Fejsbuk, telefon
Foto: AP/Wilfredo Lee

 

* Adware je vrsta softvera koji automatski prikazuje ili preuzima reklamni materijal na vaš uređaj

* Programeri aplikacija bi morali da obaveste korisnike kada njihov proizvod upotrebljava adware

* Međutim, u Google Play prodavnici nadavno je otkriveno 15 novih aplikacija koje neprekidno prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez znanja korisnika

Stručnjaci za internet bezbednost iz Sophos Labsa upozoravaju da će, nakon što te aplikacije budu instalirane na vaš uređaj, one moći da preplave pametne telefone stotinama oglasa, bilo direktno - na ekranu, ili u pozadini.

Korisnici od jutros ne mogu da prepoznaju svoje profile, kompanija sprovela pravu raciju dok ste spavali!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 21.09.2019. 08:13 Kompanija Fejsbuk je saopštila da je suspendovala "desetine hiljada" aplikacija koje je napravilo 400 programera u sklopu istrage skandala o prosleđivanju ličinh podataka korisnika ove mreže konsultantskoj kompaniji "Kembridž analitika".

Kada korisnik, neizbežno, pokuša da izbriše zlonamernu aplikaciju, ona menja sopstvenu ikonu, pa tada liči na neku od uobičajnih aplikacija za Android.

Jedna od aplikacija - Free Calls Messages, na posebno pametan način sprečava korisnike da je deinstaliraju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da "Program nije kompatibilan sa uređajem".

Običnim korisnicima ova poruka može da zvuči kao da se aplikacija jednostavno srušila ili da ne funkcioniše, što ovde nije slučaj.

Posle prikazivanja poruke, aplikacija direktno povezuje korisnika sa aplikacijom Google Maps u Google Play prodavnici. To korisnika dovodi u zabludu da misli da bi Google Maps mogao da bude problem.

HITNO OBRIŠITE OVE APLIKACIJE Mogu da vam pokradu podatke i naprave haos na mobilnom telefonu!

I dok se na kompjuteru podiže Google Maps, zlonamerna aplikacija menja sopstvenu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe posle povratka na početni ekran. Aplikacija će se ponekada "prerušiti" u "bezbednosne kopije ili sistemske datoteke" kako bi zavarala korisnika.

Ostale štetne aplikacije koriste istu taktiku promene ikona kako bi izbegle otkrivanje. Neke to rade posle prvog pokretanja, drugi ikonu promene nakon nekoliko sati.

„Crna ajkula" najmoćniji telefon 2019.

AUTOR: alo.rs DATUM I VREME: 13.09.2019. 12:52 Kineska kompanija „Sijaomi" zvanično je predstavila telefon „crnu ajkulu 2 pro", kojim želi da osvoji najveći gejmerski segment sa specifikacijama usmerenim na pružanje najviših korisničkih usluga i najveće brzine. Foto: Shutterstock Nova „crna ajkula 2" radi sa novim procesorom „snep dragon 855+" i na raspolaganju joj je 12 gigabajta rama sa memorijom između 128 i 256 gigabajta.

Iako je Google već uklonio svih 15 neželjenih aplikacija iz svoje Play prodavnice, te aplikacije do sada je instaliralo više od 1,5 miliona korisnika. Oni bi sada trebalo da ih lociraju i uklone sami.

Rešenje u tri poteza

1. Ažurirajte uređaj najnovijim softverom. I Google i Android redovno šalju ažuriranja firmwarea kako bi se zaštitili od tih situacija.

2. Instalirajte dobar antivirus softver koji će pružati stalnu zaštitu od neželjenih aplikacija i štititi vaš uređaj od štetnih internet stranica koje posećujete.

3. Preuzimajte samo aplikacije sa sertifikovane Google Play prodavnice. Nikada ne preuzimajte aplikacije sa interneta ili iz prodavnica trećih strana.

BONUS VIDEO: Incident tokom protesta taksista na Savskom trgu

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi