Mobilni telefon, punjnje, baterija
Profimedia
Mobilni telefon, punjnje, baterija

Profimedia

Mobilni telefon, punjnje, baterija, Foto: Profimedia

Pročitajte još:

 

Kako bi produžili trajanje baterije, korisnici isključuju lokacijske usluge i pozadinske procese te se koriste raznim trikovima za smanjenje potrošnje baterije, ali u nekim slučajevima stvari nisu pod njihovom kontrolom i, što god naprave, baterija se prazni brže nego inače.

Ove sedmice otkrivena je prevara s videooglasima koja je bila jedan od razloga zbog kojih je nekim korisnicima vreme autonomije baterije naglo smanjeno – problem se nalazi u skrivenim video oglasima koji se konstantno reprodukuju na telefonima bez znanja korisnika, javlja Zimo.co.

Takvi su oglasi distribuirani putem Tviterove platforme za oglašavanje MoPub u određenim aplikacijama za Androide, a kako je pokazala istraga, za njih osim korisnika nisu znali ni developeri tih aplikacija, niti zaposleni u Tviteru.

Jutjub, aplikacija

Profimedia

Jutjub, aplikacija, Foto: Profimedia

Video oglasi prikazivali su se u pozadini klasičnih bannera – takve oglase korisnici nisu videli (zato ih nisu niti mogli zaustaviti), a osim što su uticali na bateriju i internet promet, izvlačili su novac i od oglašivača jer je oglašivačka mreža te oglase registrovala kao pregledane. Broj aplikacija u kojima su se prikazivali takvi oglasi, kao i broj korisnika koji je imao i još ima problema s takvim oglasima, trenutno nije poznat.

Preporučujemo i ovo:

 

Sprovedena istraga pokazala je i glavnog krivca za prevaru – izraelsku oglašivačku kompaniju Aniview koja je postavila lažne bannere u kojima su skriveni pozadinski video oglasi (iako se istom praksom navodno služe i neke druge oglašivačke kompanije). Ali, zanimljivo, i Izraelci tvrde da su žrtve istih prevaranata te su, kako je u razgovoru za medije rekao izvršni direktor kompanije Alon Carmal, prevaranti uspeli ubaciti video zapise u njihov kod. O ovom problemu obavešteni su još u februaru te od tada pokušavaju rešiti stvar i ukloniti sporne video zapise sa svoje mreže.

 

Carmal je napomenuo kako se oni bore protiv prevaranata i smatra da se njegovu kompaniju ne može okriviti za nezakonit način korišćenja njihove platforme, piše Bljesak.info.