greške na kompjuteru
shutterstock
greške na kompjuteru

shutterstock

 Foto: shutterstock

Iako današnja omladina raste u doba digitalne revolucije i doživljavaju internet kao maternji jezik, ne može se reći da prilikom korišćenja kompjutera više uopšte ne prave greške. Činjenica je da pogrešnu upotrebu kompjutera više povezujemo sa starijim generacijama, ali poslednja istraživanje stručnjaka ukazala su na greške prave upravo sve generacije.Mi smo istražili za vas koje su to greške i kako da ih sprečite.

Zaboravljate da sačuvate dokument

Radite na nekom projektu, pišete tekst ili unosite podatke kad u jednom trenutku sve prestaje da radi i ništa što ste uradili nije sačuvano. Ova situacija dešava se mnogo češće nego što pretpostavljate, a sigurno ste i sami prošli kroz to iskustvo. Postoji naredba koji vas može osloboditi glavobolje i stresa nakon izgubljenog vremena i rada za kompjuterom - „save“. Pokušajte da zapamtite da više puta tokom rada na nekom dokumentu kliknite na ovo polje da biste sačuvali dokument.
Ovakve situacije mogu se desiti i celom sistemu prilikom čega možete izgubiti sve podatke koje ste prethodno sačuvali na kompjuteru. Najčešći uzroci su različiti virusi, strujni udari ili mehanički kvarovi na samom kompjuteru. Zbog toga je vrlo važno da redovno ažurirate podatke i da ih spremite na bilo kojem uređaju koji funkcioniše nezavisno od kompjutera, kako biste mogli da im pristupite u slučaju ovakvih nesrećnih okolnosti.

tastatura

shutterstock

 Foto: shutterstock

Klikćete na „next“

Često smo svi nestrpljivi da što pre instaliramo novi program ili video-igricu, a nemamo vremena da pročitamo baš sve uslove korišćenja. Međutim, izuzetno je važno da budemo svesni na šta pristajemo kada kliknemo na komandu „dalje” (next).
Baš zato što nemate vremena i klikćete „dalje“, možete pristati i na to da vaša mejl adresa bude prosleđivana dalje različitim oglašivačima, koji će je iskoristiti za slanje prodajnih tekstova, reklama i drugih nepotrebnih mejlova, kao i na to da instalirate program koji zapravo u prvom trenutku uopšte i niste želeli. Budite pažljivi i čitajte sve što piše sitnim slovima, jer možete dovesti sebe u različite neprijatne situacije.

Otvaranje dodataka u elektronskoj pošti

Kao što smo spomenuli, vaša elektronska adresa može dospeti u pogrešne ruke. Ovo se dešava češće nego što mislite, što možete i sami videti na primeru foldera „spam“, koji je najčešće prepun mejlova koje nikada niste želeli da dobijete ili su vam potpuno nepotrebni. Ukoliko dođe do toga, dobro obratite pažnju na mejl adresu s koje je poruka došla. Ako vam je nepoznata, nemojte je otvarati. Otvaranje takvog mejla ne mora naneti štetu, ali je skidanje i otvaranje atačmenta, odnosno, dodataka koji su stigli uz nju, mnogo veći rizik da zarazite računar virusom.

Instaliranje neproverenih programa

Kada dođete u situaciju da vam je potreban određeni program uz pomoć kojeg ćete otvoriti neki dokument, pogledati video ili možda snimiti muziku na CD pribeći ćete instaliranju tih programa s interneta.

Treba da vodite računa o tome kakve ste programe instalirali i za šta ih koristite. Uvek postoji opasnost da ćete instalirati virus u svoj sistem. Proverite više puta komentare korisnika i sam servis gde ste pronašli program.
Ako ste novi korisnici računara, ovo su neke od grešaka s kojima ćete se sretati i bitno je da primenite sve savete koje smo vam preporučili.