Monitor
Shutterstock
Monitor

Shutterstock

Monitor, Foto: Shutterstock

To i nije sasvim jasno jer monitor je komponenta računara koju ćete koristiti gotovo sve vreme.
Vaš pogled uvek je usmeren u njega, a osim kvaliteta slike koju prikazuje, ima veliku ulogu i na vaše zdravlje (očuvanje vida). Iako postoji hrpa dostupnih modela, kroz nekoliko osnovnih kriterijuma lako ćete doći do odgovarajućeg proizvoda.

Veličina ekrana

Veličina ekrana monitora zavisi od raspoloživosti prostora, nameni korišćenja i ličnim preferencijama. Prosečna veličina današnjih monitora iznosi 23 do 24 inča i ona je idealna za svakodnevno korišćenje. Ako ste ograničeni prostorom, moraćete se zadovoljiti manjim monitorom (20 inča). Međutim, takvi monitori ne omogućuju potpuno uživanje u vašim sadržajima, posebno gejmingu ili gledanju filmova. Svi veći modeli (25 inča nadalje) preporučljivi su za medijske ili grafičke profesionalce kojima je veliki ekran nužan.

Rezolucija

Poznato pravilo kaže: „Slika je bolja što je rezolucija veća“. Međutim, to će vam pravilo važiti samo u slučaju dobre razmere rezolucije i veličine ekrana. Rezolucija je broj tačkica, odnosno piksela od kojih je načinjena slika - jednostavno rečeno, ona se brine za oštrinu slike. Prevelika rezolucija na premalom ekranu ima za posledicu smanjivanje celog sadržaja i onemogućavanje lakog čitanja.

Vrsta ekrana

Odlučili ste se za veličinu ekranu, proverili ste rezoluciju, ali proizvođači vas opet stavljaju na muke s raznim vrstama ekrana. Ovde se zapravo radi o vrsti LCD panela, koji je ugrađen u monitor. Vrsta ekrana, odnosno panela, jeste važna jer utiče na vreme odaziva vašeg monitora, njegovu preciznost boja, kao i na ugao gledanja. Osim ako je naznačeno drugačije, vaš monitor je TN monitor. Upravo takvog tipa su većina današnjih monitora. TN monitori imaju brzo vreme odziva, ali smanjenu preciznost boja i ugao gledanja. Za prosečnog korisnika i TN monitori su dobar izbor.

Dodatni priključci

Proverite na koji ćete način spajati svoj monitor s ostalim uređajima poput laptopa ili televizora.
HDMI - najrasprostranjeniji način spajanja vašeg monitora s drugim uređajima. Prenosi i video i audio signal, te je odličan za prenos HD ili Full HD sadržaja.
DVI - slično kao i HDMI, samo što prenosi jedino video-signal. Neki tipovi mogu preneti Full HD signal, a neki čak i više od toga.
Display port - idealan izbor za prenos sadržaja visoke rezolucije (audio i video). U poređenju s HDMI, 4K sadržaj prenosi dvostruko brže, čime dobijete kvalitetniju sliku.
VGA - poznato i kao D-Sub priključak. Prva tri priključka predstavljaju digitalan svet, dok VGA još uvek ostaje u analognom. VGA može preneti visoke rezolucije, ali za razliku od digitalnih priključaka, kvalitet slike je smanjen.
S obzirom na to da displej port još nije toliko u upotrebi na našem tržištu, očekujte da vaš monitor poseduje HDMI, VGA i DVI ulaze.