miš
shutterstock
miš

shutterstock

Foto: shutterstock

Popisali smo koje sve elemente treba da uzmete u obzir kada odlučujete koji miš treba da kupite.

Ergonomija

Kod kupovine miša najvažniji je osećaj koji imate dok ga držite u ruci. Ako provodite više sati dnevno koristeći miš neodgovarajućeg oblika, razviće vam se sindrom karpalnog tunela. Dobar miš omogućava lako upravljanje, mora da bude prijatan za korišćenje, ali i da brzo i delotvorno obavlja svoje zadatke.
U obzir uzmite način upravljanja, teksturu, težinu i oblik.

Prema načinu upravljanja, razlikujemo tri vrste miša, odnosno tri načina upravljanja mišem:

Upravljanje dlanom - najčešći i najudobniji oblik miša, a njime upravljate tako da na njega položite celi dlan. Tako je pomicanje miša znatno brže nego kod drugih oblika, ali zato malo manje precizno.

Upravljanje dlanom i prstima - ruka je u obliku kandže gde je donji deo dlana naslonjen na miš, a na tipke položite vrhove prstiju. Iako on nudi više kontrole, upravljanje takvim mišem malo je zahtevnije i pre će izazvati bolove u ruci.

Upravljanje prstima - dlan uopšte ne dotiče miš i njime upravljate isključivo prstima. Ovakvi su miševi obično manji i tanji, a iako pružaju najviše kontrole, istovremeno je potrebno najviše vremena da se na njega priviknete.
Tekstura određuje koliko lako možete primiti i držati miš. Površina može biti glatka, gruba ili sjajna plastika, a može sadržavati i gumu ili metalik elemente.

Postoje miševi koji su u potpunosti prilagođeni obliku ruke. Pa tako jedna strana miša može biti niža od druge, može imati male naslone za prste ili dlan.

Žični ili bežični

Bežični miševi su praktični jer ne treba da brinete o još jednoj žici koja će se plesti s ostalim žicama i stvarima koje držite na stolu.

Postoje dve vrste ovih miševa:

- Blutut

- RF

RF miševi brže reaguju i imaju znatno veći doseg, no za njih morate imati USB risiver koji će zauzeti USB ulaz na računaru.

S blutut mišem USB ulaz ostaće slobodan, ali zato vaš računar mora imati ugrađeni blutut da biste ga mogli koristiti.

U ovom slučaju morate da vodite računa o bateriji. Koliko dugo će baterija trajati, zavisi od toga koliko često miš koristite, ali u proseku je to oko tri nedelje.

Miševi sa kablom su pouzdaniji jer nema kašnjenja i ne treba da brinete o rezervnim baterijama.

Osetljivost

Osetljivost govori koliko morate da pomerite miš da bi se pomakao kursor na ekranu. Što je osetljivost veća, to je pomak miša manji. I najmanji dodir kod miša s visokom osetljivošću može pomaći kursor s jednog na drugi kraj ekrana.

Nemojte kupovati miš veće osetljivosti nego što vam je potrebno. Za svakodnevne zadatke poput surfovanja internetom i korišćenje „MS ofisa“, prosečan miš je sasvim dorastao zadatku.