Fejsbuk, telefon
AP/Wilfredo Lee
Fejsbuk, telefon

AP/Wilfredo Lee

Fejsbuk, telefon, Foto: AP/Wilfredo Lee

Saopštenje je stiglo istog dana kada su pravni dokumenti u Masačusetsu otkrili da je Facebook obustavio 69.000 aplikacija, prenosi AP.

U većini slučajeva, međutim, obustave nisu usledile posle ozbiljne istrage, već zato što programeri aplikacija nisu uspeli da odgovore na zahteve o traženim informacijama.

PROČITAJ JOŠ:

Od marta 2018. godine, Fejsbuk je počeo da se bavi aplikacijama koje imaju pristup podacima korisnika, posle otkrića da je kompanija Kejmbridž Analitika na taj način koristila privatne podatke miliona korisnika u pokušaju da utiče na izbore u SAD.

Nakon izbijanja skandala Fejsbuk je bio izložen posebnoj pažnji američke i evropskih vlada, a izvršni direktor Mark Zakerberg je pozvan da svedoči pred Kongresom.

Fejsbuk je objavio da je istraga u toku i da je do sada pregledao milione aplikacija.

Fejsbuk

Alo!/ Rajko Ristić

Fejsbuk, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Kompanija je saopštila da je potpuno zabranila nekoliko aplikacija i podnela tužbe protiv nekoliko kompanija za analizu podataka čija su sedišta u Južnoj Koreji, Singapuru i Hongkongu jer su napravile aplikacije koje su zarazile naloge korisnika virusima.

Agencija za zaštitu američkih potrošaca je odredila Fejsbuku rekordnu kaznu od 5 milijardi dolara, jer je prevario svoje korisnike u vezi zaštite privatnih podataka.

Sudija je juče uputio poziv državnog tužioca Masacusetsa da ta društvena mreža obelodani imena aplikacija i programera koji su uzimali podatke od njenih korisnika bez njihovog pristanka, kao i komunikaciju o tim aplikacijama.

Učinio je najtežu moguću stvar za njega, a sada se sve saznalo! Evo šta se desilo u porodici Gli­go­ri­je­vić

AUTOR: Kurir/D.S. DATUM I VREME: 20.09.2019. 22:13 - 20.09.2019. 22:23 Tek po­sle ove kri­ti­ke Ba­bić se po­ka­jao i izvi­nio, ia­ko se ne­zgo­da do­go­di­la 31.

Fejsbuk je otkrio da je identifikovao više od 10.000 aplikacija koje "pokazuju karakteristike povezane sa većim rizikom zloupotrebe podataka", ali nije imenovao nijednu od njih.

Glavni državni tužilac je napomenuo da je Fejsbuk dozvolio programerima da integrišu najmanje 9 miliona aplikacija u platformu od 2014. godine i da je dugo dozvoljavao pristup korisničkim podacima, ukljucujući fotografije, radnu istoriju, rodendane i "lajkove".

"To se odnosi ne samo na ljude koji su instalirali aplikacije, već i na njihove Fejsbuk prijatelje koji to nisu učinili."

BONUS VIDEO: