Laptop Kompjuter
Profimedia
Laptop Kompjuter

Profimedia

Laptop Kompjuter, Foto: Profimedia

Svi smo mi "krivi" za "čupanje fleš memorije iz kompjutera, pre nego nam on odobri sigurno izbacivanje. I svaki put nas grize savest i pitamo se da li će doći do nekog oštećenja. Stručnjaci kažu da bi trebalo da poslušamo naš komjuter i izvadimo fleš memoriju kada nam, u pop ap poruci kaže da je sigurno.

Ali kada sledeći put ubacimo tu eksternu memoriju ili USB stik i shvatimo da radi i da su sve informacije na njemu, uvek se pitamo da li stvarno kompjuter nešto radi, u tom vremenu kada moramo da sačekamo da izvadimo eksternu memoriju.

Science Alerte je napravio istraživanje na ovu temu i došao do sledećih zaključaka.

Potrebno je sačekati tih ekstra 30 sekundi, pošto to može pomoći da bi se pravilno sačuvali podatci i softver.

Rizik da se nešto loše desi zavisi i od operativnog sistema, kao i od vrste podataka koje su na eksternoj memoriji. Svaki operativni sistem tretira eksternu memoriju, nebitno da li je memorijska kartica, USB fleš ili eksterni hard disk, kao memoriju koja je interna i stalno je tu. Očekuje da će datoteke na toj memoriji ostati dostupne na neodređeno vreme, a to menja način na koji interaktivno radi sa njom.

To znači da ako kompjuter samo čita podatke, a ne čuva ih, ne bi trebalo da očekujete komplikacije, ukoliko samo "isčupate" eksternu memoriju. Ali ipak rizikujete  gubitak tih podataka, ili problem sa softverom.

Ukoliko menjate ili aploudujete nove podatke na eksternoj memoriji, stvari mogu biti rizičnije. To je zato što je operativni sistem previše efikasan i ne može da prekine proces i sačuva podatke kad Vama odgovara. To može dovesti do gubitaka podataka i do problema u radu kompjutera.

A ukoliko to uradite na pravi način, "obavestite" računar da vadite eksternu memoriju, on će imati vremena da obavi sve potrebne procese, sačuva sve podatke, pripremi potrebne programe da ostaju bez ove memorije i obavesti korisnika ukoliko se neki programi ne odazivaju ili nisu preduzeli sve potrebne akcije, ili i dalje drže te fajlove otvorene.

Naravno da su savremeni operativni sistemi sve bolji, pa očekujemo da će ovaj problem nestati. "Windows" već ima "Optimize for Quick removal" ili "Optimizuj za brzo uklanjanje", koja čini da ova operacija bude brža.

Naravno da je odluka samo vaša, ali možete očekivati probleme ukoliko samo "isčupate" fleš ili bilo koju eksternu memoriju, pre nego Vam kompjuter "dozvoli" da to uradite sigurno.