Tablet računar
Shutterstock
Tablet računar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tablet je uređaj koji primarno služi za pregledanje već kreiranog sadržaja (surfovanje internetom, gledanje filmova, igranje jednostavnijih igara, čitanje knjiga) i to je glavna karakteristika koju treba uzeti u obzir.
Iako tehnologija napreduje, tablet i dalje ne može da dostigne rang laptopa, koji omogućava kreiranje sadržaja. Upravo zato, tablet je više namenjen za zabavu, a manje za poslovno korišćenje.

Veličina ekrana

Tablet je uređaj koji krase prenosivost i mobilnost, idealan za korišćenje dok ste na putu. Njegova prenosivost uslovljena je njegovom veličinom i težinom. S obzirom na veličinu ekrana, tableti se dele na tri vrste:

Mali - od šest do osam inča. Tableti od sedam inča pravi su primer izuzetne prenosivosti jer stanu u manje torbice, čak i u džep od jakne. Lako stanu u jednu ruku, a najviše se koriste za čitanje elektronskih knjiga.

Srednji - od osam do 10,1 inč. Ovo je kategorija u kojoj se nalazi većina sadašnjih modela. Veći ekran i bolja rezolucija glavne su prednosti u odnosu na male tablete. Pogodni su za gledanje filmova i igranje.

Veliki - iznad 10 inča. Na tržištu se još ne nalazi velik broj ovakvih tableta, ali imaju svoje predstavnike. Pre svega, tu je „Apple iPad Pro“, ali za njega ćete platiti pozamašnu svotu. Postoje i hibridni „2u1“ uređaji, koji mogu poslužiti kao tablet i kao laptop (s odvojivom tastaturom).

Rezolucija

Što veća rezolucija, slika je oštrija i kvalitetnija. Veća rezolucija dolazi uz veći ekran. Noviji tableti već i s manjim ekranima (od osam inča) mogu imati ful HD rezoluciju (1.920 x 1.200). Manji tableti odlično funkcionišu s HD rezolucijom (1.280 x 800). Ukoliko ćete tablet koristiti kao zamenu za e-čitač knjiga, i manja rezolucija neće uticati na kvalitet. Uz rezoluciju, važna je i razmera slike. Razmera 16:9 omogućava da tablet prikazuje slike preko celog ekrana, dok 4:3 ostavlja crn prostor na mestima koje ne pokriva slika.

Baterija

Manji tableti blaži su prema bateriji i produžavaju njen radni vek, dok oni s većim ekranima i većom rezolucijom i troše više. Što je veći kapacitet baterije (mAh), duže će raditi, ali će zauzeti i nešto više prostora. Može se očekivati da tablet izdrži bar šest sati korišćenja baterije, ali mnogo toga zavisi od proizvođača, operativnog sistema, ekrana...

Memorija

Za početak, bitno je razlikovati internu memoriju od RAM memorije. Interna memorija je ona na kojoj se čuvaju softverske instalacije, aplikacije i multimedijalni sadržaji. Svi operativni sistemi zauzeće jedan deo interne memorije tableta. Ona u pravilu započinje od osam GB i dalje se udvostručava, s cenom koja raste svakim udvostručavanjem. Ukoliko želite da prebacite niz filmova, muzičkih fajlova... moraćete da se odlučite za veću memoriju (prosečan film zauzima oko jedan GB memorije). Većina tableta može se dodatno proširiti microSD karticama i to je najbolji izbor za korisnike koji žele velik kapacitet.

Radna memorija (RAM) će se u kombinaciji s procesorom i OS brinuti o brzini rada tableta, pokretanju aplikacija... Što više gigabajta, tablet će raditi brže, efikasnije i snažnije. Sadašnji tableti imaju od jedan ili dva GB RAM-a, što je dovoljno za prosečnog korisnika.

Procesor

Kombinacija procesora i OS ključna je za rad tableta. S obzirom na broj jezgara, procesori mogu imati jedno ili više jezgara. Većina današnjih tableta i operativnih sistema „pisana“ je za procesore s više jezgara. Dva jezgra (dual core) minimum je koji bi tablet trebalo da ima.

Kamere

Tableti nisu najsrećnija rešenja za dobijanje divnih fotografija, međutim, i oni napreduju po tom pitanju. Većina tableta ima i zadnju i prednju kameru, s razlikama u njihovom kvalitetu, ali su smartfoni u tome daleko napredniji. Prosečan tablet imaće prednju od dva MP zadnju kameru od pet MP, a svaki dodatni megapiksel osigurava i bolju i kvalitetniju sliku.