POSLE BANKROTA SAD I OVO Kembridž Analitika da preda informacije o Fejsbuk korisnicima

Kembridž Analitika skandal sa korišćenjem podataka Fejsbuk korisnika se obio o glavu ovoj kompaniji.

Fejsbuk
Fejsbuk, Foto: AP/Adrian Wyld

Iako su tehnički radili sve legalno, mada duboko nemoralno i neetično, kompanija već plaća visoku cenu špijuniranja korisnika.

Nakon što je kompanija Kembridž Analitika objavila bankrot zbog masovnog otkazivanja klijenata, sada su na red došli i zvanični organi država sa svojim zahtevima.

Kompaniji je od naređeno da preda sve informacije o američkim građanima, što je i logično, zašto bi ih zadržali? To znači da bi Kembridž Analitika morala da preda podatke o milionima američkih građana koji su korišćeni u svrhu političke propagande za vreme predsedničkih izbora. Ukoliko kompanija ne ispuni zahtev u roku od 30 dana očekuje je kazna.

Države poput SAD i UK su veoma zainteresovane za podatke jer ovaj način profilisanja građana može ozbiljno da ugrozi državnu bezbednost. Kako se pretpostavlja, Kembridž Analitika je izgradila profile za čak 240 miliona Amerikanaca!

Zbog toga se pred Kongresom našao i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg, kako bi odgovorio na pitanja o zloupotrebi privatnosti korisnika. Odgovornost koju ima Fejsbuk je predmet posebne istrage, ali u UK je fokus stavljen na konkretne podatke.

Sadašnji proces predaje informacija pokrenuo je profesor Kerol, koga je zanimalo na osnovu čega su profilisani građani.

U martu prošle godine je poslao zahtev kompaniji za objavljivanjem na osnovu čega su prikupljane informacije. Dobio je odgovor da je fokus stavljen na set političkih kategorija kao što su kontrola oružja i nacionalna sigurnost.

Profesor je nakon toga pokrenuo pravni zahtev za dobijanjem više informacija jer je verovao da to nije kompletna slika.

Kembridž Analitika se pre toga hvalila da je svaki glasač profilisan sa čak 5000 informacija. Kako je SCL Elections, kompanija zadužena za kontrolu Kembridž Analitika podataka, smeštena u Velikoj Britaniji, profesor je pokrenuo postupak pred Visokim sudom u Londonu.

Mediji u Britaniji očekuju da će ovaj postupak otkriti šta je kompanija radila sa informacijama, kao i odakle ih je dobijala. Očekuje se da će saslušanje na sudu biti održano u narednim mesecima.

Ceo proces je počeo kada je otkriven Kembridž Analitika skandal od strane engleskih novinara, gde su menadžeri tajno snimljeni kako se hvale korišćenjem podataka korisnika.

Pored toga ova kompanija je najavljivala i svoju kriptovalutu, ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa. Ono što je sigurno je da će ovaj proces uticati na način na koji se koriste podaci korisnika u personalizovanom marketingu.   

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi