Onlajn kupovina Kupovanje preko interneta prodaja
Shutterstock
Onlajn kupovina Kupovanje preko interneta prodaja

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Milioni ljudi širom sveta svakodnevno koristi blagodati internet kupovine koja ne zahteva izlazak iz kuće. Onlajn kupovina je sve popularnija i kod nas, barem kada je reč o stvarima i brendovima koji nisu dostupni na našem tržištu. Korišćenje kartice u onlajn kupovini uključuje brojne rizike, zbog čega je Europol na svojoj stranici objavio zlatna pravila sigurne kupovine.

Pre narudžbe pažljivo pročitajte uslove, uključujući i deo koji je ispisan sitnim slovima. Proverite jesu li podaci o adresi prodavača dostupni na web stranici i zapišite ih u slučaju da treba da vratite pošiljku, piše Klix.

Isporuka pogrešnog proizvoda ili usluge je uobičajena prilikom onlajn kupovine, a ukoliko imate problem s isporučenom robom prvo se obratite onom od koga ste je kupili. Preporučuje se korišćenje e-maila kako biste imali evidenciju prepiske. Ukoliko problem ne možete da rešite s trgovcem, obratite se službi za korisnike banke.

Uvek čuvajte sve dokumente u vezi sa tom kupovinom i ako se obraćate banci priložite kopiju prepiske s osobom od koje ste kupili proizvod. Ukoliko vraćate neispravnu ili oštećenu robu uvek to činite preporučenom poštom i čuvajte račun.

Ukoliko ste žrtva prevare slučaj prijavite policiji, a zatim banci, ukoliko ste proizvod platili kreditnom ili debitnom kraticom, jer ćete možda ostvariti pravo na povrat novca.

Putem e-maila nikada ne šaljite broj kartice, PIN ili bilo kakve druge informacije o kartici. Ako ne kupujete ništa nemojte slati podatke o kartici jer postoje igrice i lažne lutrije čiji je cilj isključivo da dobiju podatke o vašoj kreditnoj kartici.

Mnoge stranice za prodaju će želeti da sačuvaju podatke o plaćanju, razmislite dva puta pre nego što na to pristanete jer biste vrlo lako mogli da postanete žrtva sajber kriminala.

Kupujte samo od pouzdanih trgovaca i kupujte marke koje ste ranije koristili. Obavezno proverite ocene koje je prodavac dobio od drugih kupaca na Amazonu ili eBayu. Izbegavajte onlajn kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code). Ako stranice ne podržavaju punu autentifikaciju proverite je li prenos podataka zaštićen na pravi način.

Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete jer sigurno ne biste dali novac nepoznatoj osobi na ulici i nikada ne šaljite novac unapred.

Koristite kreditne kartice prilikom onlajn kupovine jer većina njih ima snažnu politiku zaštite kupaca. Ako ne dobijete ono što ste naručili onaj ko vam je izdao karticu će vam vratiti novac.

Uvek čuvajte sve dokumente u vezi sa onlajn kupovinom jer bi vam mogli biti potrebni za utvrđivanje uslova prodaje ili dokazivanje da ste platili robu.

Neke onlajn trgovine izvan Evrope traže da im faksom pošaljete kopiju vaše kartice i pasoša kako bi se osigurale da nalog za kupovinu daje pravi vlasnik kartice. Nemojte to nikada učiniti, ali budite spremni na to da vam roba neće biti isporučena.