Plava koverta pismo poziv vojska
Profimedia
Plava koverta pismo poziv vojska

Profimedia

Pismo, mejl, Foto: Profimedia

U aplikaciji WhatsApp jednostavno saznate kad je neko vidio vašu poruku: pojave se dve plave kvačice uz nju, odnosno duplo su štiklirane

Zašto i e-pošta nema takvu funkciju da bi mogli znati kad je neko otvorio i pročitao vaš e-mail ?

U Gmail-u je to moguće, uz pomoć proširenja (ekstenzije) nazvanog MailTrack. Možete ga pronaći u online šopu Chrome Web Store, ali osim za Googleov web pretraživač dostupan je i za Operu.

Uz plaćeno, postoji i besplatno izdanje koje nudi neograničeno praćenje, ali dodaje potpis u vašu e-poštu po kojem primatelji mogu znati kako koristite alat za praćenje.

Ako vam to ne smeta, isprobajte prvo besplatnu verziju pre nego što se odlučite za plaćanje. U Operi MailTrack je moguće povezati sa Gmailom i aplikacijom Google Apps for Work.

Ne dodaje ništa više od vizualnog pokazatelja u vidu dvostruke zelene kvačice kojom su označeni pročitani mailovi. Na žalost, MailTrack ne radi baš uvek.

Ukoliko želite uključiti praćenje konkretne e-pošte, u prozoru za sastavljanje poruke kliknite na dugme za praćenje. Pošaljite e-mail i potom otvorite mapu s poslanom poštom.

Proverite da li su se pojavile dve zelene kvačice.

Saopštenja o pročitanoj pošti u stvarnom vremenu pomoći će vam da šaljete e-poštu sa dodatnim informacijama odmah u situacijama kad je to potrebno i skratiće vreme čekanja.

Kao i sa drugim proširenjima, moraćete dati dozvolu za čitanje, slanje, brisanje i upravljanje vašom e-poštom.

Istina, verovatno to nije prikladno koristiti za privatnu i većinu službene pošte.

Ali, može dobro da posluži za korisničke račune pri Gmailu namenjene za specifične svrhe. Imajte na umu da MailTrack neće uvek dobro funkcionisati. Kako poveznice prati koristeći HTML, ne može pratiti isključivo tekstualnu e-poštu.