Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Sve više se ističe bezbednost informacija i curenje podataka kao jedne od najvećih boljki modernih telefona i savremenog doba.

Aplikacije i društvene mreže koriste naivnost i neznanje pojedinih korisnika, te se neretko dešava da lične informacije korisnika procure, što je veoma loše jer se na taj način korisnik dovodi u nezavidnu situaciju u kojoj postaje ogromna meta sajberkriminala.

Mogli ste na našem portalu da čitate o narandžastoj i zelenoj tački, koje su se pojavile na iPhone telefonima, a redakciji MobIT-a su se javili i korisnici Android uređaja koji imaju sličan problem.

Da li mislite da vas aplikacije špijuniraju preko kamere i mikrofona?

 

Kada instalirate aplikaciju na vaš uređaj ona uglavnom traži pristup vašoj galeriji fotografija, kameri i audio snimanju, kako bi je mogla koristiti. U želji da ih koriste, mnogobrojni korisnici prihvate te uslove bez trunke razmišljanja o posledicima. Vaše odobrenje znači da te aplikacije mogu da koriste kameru i audio zapise, a neretko se dešava da te iste aplikacije zloupotrebljavaju vašu dozvolu, te da "krišom" koriste vašu kameru, kako bi prikupili još više informacija i to kad ne koristite tu aplikaciju.

Zbog toga iPhone ima te narandžastu i zelenu tačku, koje obaveštavaju korisnika da li je u upotrebi kamera tj. mikrofon, kada aplikacija nije uključena.

Ukoliko imate Android telefon i skeptični ste, mislite da neko prikuplja vaše privatne podatke i iskorišćava vaše odobrenje, stigla je aplikacija na Google Play Store koja će vam pokazati da li neka aplikacija u pozadini koristi kameru ili mikrofon.

Ova aplikacija se zove Access Dots - iOS 14 cam-mic access indicators!

Kao što možete da otkrijete u samom nazivu, inspiraciju su dobili od iPhone telefona. U zavisnosti od toga kakav softver i telefon imate, dobićete različite menije, ali u suštini funkcija koju treba da aktivirate je na svim uređajima ista. Pokrenite aplikaciju, na početnom meniju imate slajder, koji treba da aktivirate kako biste nastavili dalje. On vas vodi ka glavnom meniju koji kao što smo napomenuli može da bude različit u odnosu na naš. Skrolujte skroz do kraja i nađite opciju Downloaded services / Installed services, uđite u nju pa kliknite na Access Dots opciju i slajdujte je ka desno da biste je uključili.

Na početnom meniju možete da promenite gde će vam se paliti upozorenje (lampica), koje veličine će biti i možete da odaberete boju i veličinu.

Kao što možete da vidite u našoj galeriji, kada smo upalili kameru i mikrofon, odmah se upalila lampica, isti slučaj je i kada uđete u na primer na kameru kod Instragram aplikacije. Ukoliko imate neka pitanja, ili niste sigurni kako da uključite ovu aplikaciju, napišite u komentarima ili na našoj Facebook MobIT stranici, zatražite pomoć!

Pročitajte još: