Gugl obeležio prvi maj
Printscreen
Gugl obeležio prvi maj

Printscreen

Gugl obeležio prvi maj, Foto: Printscreen

Ovaj tehnološki gigant pravi višestruke profile korisnika na osnovu njihove istorije pretraživanja, kao i istorije pregledavanja na veblokacijama u vlasništvu kompanije "Gugl", kao što je na primer "Jutjub". Ti podaci se koriste za pravljenje oglašavačkog profila, pa se korisnicima prikazuju oglasi za koje smatraju da će se podudarati sa njihovim demografskim podacima.

Klikom na link za podešavanja naloga, korisnici mogu da vide šta Gugl misli da zna o njima.

PROČITAJ JOŠ:

Gugl predviđa godine, pol, bračni status, prihod i lična interesovanja korisnika. Ova stranica takođe omogućava korisnicima da isprave Guglove pretpostavke, uklone svoje podatke iz Guglove baze podataka ili spreče Gugl da predviđa njihov profil.

Šta treba da uradite

Prvo idite na početnu stranicu Gugl naloga klikom na vidžet u gornjem desnom uglu. Odatle ćete videti link ka stranici „Privatnost i personalizacija“. Kliknite na "Upravljanje podacima i personalizacijom" da biste videli više opcija.

Gugl

Printscreen

Gugl, Foto: Printscreen

Profil koji je Gugl predvideo na osnovu vaše istorije nalazi se u odeljku „Personalizacija oglasa“. Kliknite na „Idi na podešavanja oglasa“ da biste videli ceo profil. Dočekaće vas poruka koja opisuje personalizaciju oglasa. Ako ne želite da Gugl koristi kakve vaše lične podatke u svrhu oglasa, možete isključiti tu opciju klikom na OFF. Ukoliko niste uspeli da dođete do ovog koraka, možete to da uradite i klikom na link ka Personalizaciji oglasa.

Imajte u vidu da isključenjem personalizacije nećete sprečiti Gugl da vam prikazuje oglase, već ćete dobijati oglase koji nisu prilagođeni vašoj demografiji. Međutim, tako ćete možda bar malo sačuvati svoju privatnost.

Koliko je tačan Guglov profil?

Prvo, ukoliko želite da znate šta Gugl misli da zna o vama, treba da pogledate preko svog ličnog naloga, odnosno mejla koji koristite samo vi.

Ima mrtvih i ranjenih! Policija ih uhapsila, odvela na pregled, a onda je usledila drama!

AUTOR: Alo/Kurir/V.M. DATUM I VREME: 30.10.2019. 13:42 - 30.10.2019. 14:17 Pucnjava u podne! Bolnica u Subotici, Foto: Youtube/Printscreen U subotičkoj bolnici danas oko 12 časova došlo do pucnjave. Kako se nezvanično saznaje, pre toga je došlo do sukoba na subotičkom buvljaku, a kako prenose lokalni mediji nakon verbalnog sukoba, usledio je fizički obračun u kojem je jedan 62-godišnji muškarac smrtno stradao, a više njih je povređeno.

Ispostavilo se da Gugl neke stvari prilično tačno pogađa. Tako se novinarka uverila da Gugl zna da je ona žensko i da ima između 25 i 34 godina, da je fakultetski obrazovana i da radi u velikom preduzeću.

Na osnovu njene pretrage na Guglu i Jutjubu, zaključio je da je najviše zanimaju rok, hevi metal i klasična muzika, da voli da gleda naučnofantastične filmove, da je zanimaju knjige i književnost, kao i kućni ljubimci, priroda, putovanja, fitnes i nega lica i tela.

S druge strane, pogrešio je kada je pretpostavio da je udata ili da je naročito zanimaju borilački sportovi.

Svi greše, pa i Gugl.

BONUS VIDEO: