Devojka Žena sluša muziku Muzika Slušalice
Shutterstock
Devojka Žena sluša muziku Muzika Slušalice

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vrste slušalica

U ušima

Karakteristike: sastoje se od silikonskih, gumenih ili sunđerastih nastavaka koje gurnete u uho i tako slušate muziku. Lagane su, prenosive i jednostavno se koriste. Međutim, mogu ispadati iz ušiju ili izazvati neprijatnost tokom dugotrajne upotrebe.

Jako dobro izoluju zvukove iz okoline. Ali s njima je izvor zvuka jako blizu bubne opne, pa nemojte preterati s jačinom.

Kada koristiti: kada slušate muziku u pokretu - pri trčanju ili u teretani, u javnom prevozu i drugim sličnim situacijama kada su slušalice većih dimenzija nepraktične.

Bubice

Karakteristike: daju najmanji kvalitet zvuka od svih vrsta slušalica. Umetnu se unutar ušne školjke i često ispadaju. Pristupačnih su cena, ali ne pružaju nikakvu izolaciju spoljnih zvukova.

Kada koristiti: kada nemate druge slušalice.

Na ušima

Karakteristike: jastučići slušalica leže preko uha. Lagane su i stabilne. Pružaju kvalitetan zvuk, ali moguće je čuti i pozadinske zvukove. Po pravilu, slabije emitiju duboke tonove i mogu ometati okolinu ako glasno slušate muziku.

Kada koristiti: kada god želite i dokle god ne ometate druge.

Preko celog uha

Karakteristike: u potpunosti obuhvataju celu ušnu školjku. Zvuk je dinamičan jer ima veliki raspon tonova. Većih su dimenzija, zbog čega su nezgodne za slušanje muzike u pokretu. U zavisnosti od težine i materijala, dugotrajno korišćenje može biti neprijatno.

Kada koristiti: ako se ozbiljnije bavite muzikom i uživate u njoj, kada gledate kućni bioskop, ako ste gejmer ili u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite super kvalitetan zvuk.

Bežične

Bežične slušalice su jako praktične. S njima možete bilo gde i ne treba da brinete da ćete se zapetljati u žice. Međutim, ako ne želite kabl, pripremite se na žrtvovanje kvaliteta zvuka, u zavisnosti od toga kakve bežične slušalice imate. Manje kvalitetne bežične slušalice imaju slabiji zvuk, a i treba da pazite na punjenje baterije.

Karakteristike

Drajver - zvučna jedinica. Iako veći drajver osigurava veći frekvencijski raspon, veće nije nužno i bolje.

Frekvencijski raspon - raspon zvuka slušalica, meren u hercima (Hz). Veći raspon znači kvalitetniji zvuk jer obuhvata više visokotonaca i niskotonaca. Ljudsko uho čuje raspon od 20 do 20.000 Hz, pa što više od toga slušalice obuhvataju, to bolje.

Impedancija - otpor. Što je otpor veći, slušalicama je potrebno više snage da proizvedu zvuk. Otpor će vam reći za koji su uređaj slušalice namenjene. Većina slušalica ima otpor do 16, 32 i 64 ohma, što znači da su namenjene za široku upotrebu na prenosnim uređajima poput mobilnog telefona, mp3-plejera i slično. Po pravilu, otpor koji pruža uređaj treba da bude osam puta manji od slušalica. Na uređaj od 4 ohma idu slušalice od 32 ohma.

Osetljivost - pokazuje jačinu zvuka koju slušalice mogu postići u odnosu na snagu izvora zvuka (pojačalo, mobilni i sl.), a meri se u decibelima (dB) i glasnoći po megavatu (mW) snage uređaja. Prenosni uređaji poput mobilnog telefona i mp3-plejera isporučuju oko 10 mW snage, pa su za njih dobre slušalice osetljivosti veće od 90 dB. Što je uređaj snažniji, to osetljivost slušalica treba da bude veća.