Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Nova opcija za iPhone mogla bi korisnicima da omogući da pomoću pametnog telefona ubuduće mogu da otključavaju svoj automobil.

Kod skriven u novom ažuriranju trebalo bi da aktivira opciju pod imenom CarKey, kojom će automobil moći da se otključava prepoznavanjem lica putem telefona, pri čemu neće potrebno prethodno otključati i sam telefon.

Korisnici će moći da, putem nove opcije, pristup svom automobilu moći da podele sa drugima dajući im putem aplikacije mogućnost da ga otključaju, navodi blog 9to5mac, koji je dokaze o novim opcijama pronašao u iPhone-ovom kodu.

Detalji su otkriveni u novom ažuriranju operativnog sistema iOS 13.4, koji je programerima dat na testiranje kao beta-verzija. Unutar njegovog softvera skrivena su uputsva za CarKey koja, kako se čini, Apple priprema i za iPhone i za Apple Watch.

Prema izveštajima, ova alatka bi mogla da se koristi u svemu kao i običan ključ: ne samo sa otključavanje i zaključavanje kola, već i za njihovo startovanje.

Opcija bi, takođe, omogućila i da ljudi ne ostanu van automobila ukoliko bi im se telefon isključio, jer bi funkcionisala čak i kada je telefon isključen.

Korisnici će opciju moći da podese tako što će pokrenuti aplikaciju Wallet, koja služi za elektronsko plaćanje, nakon čega će biti potrebno da imaju aplikaciju proizvođača svog automobila kako bi dalje nastavili proces, piše Independent.

Automobili koji budu podržavali novu iPhone-ovu opciju imaće "čitač" koji će komunicirati sa telefonom.