Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje
Profimedia
Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje

Profimedia

Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje, Foto: Profimedia

Istraživači su otkrili čak tri vrste napada koje utiču na najrasprostranjeniju i najkorišćeniju mrežnu tehnologiju, ali na na njenog naslednika - 5G mrežu.

Pročitajte još:

 

Očekuje se da će 5G doneti mnogo veće brzine interneta na mobilnim telefonima, ali i veću bezbednost.

Međutim, čini se da su stvari malo drugčije.

Istraživači su otkrili čak tri vrste napada koji se mogu izvesti preko 4G i 5G mreža.

Prvi napad, nazvan Torpedo, koristi slabost u protokolu koji se koristi kaok bi se telefon obavestio o dolazećem pozivu ili poruci pre nego što oni stignu.

Preporučujemo i ovo:

 

Više poziva napravljenih u kratkom vremenskom roku mogu da obližnjem napadaču otkriju lokaciju uređaja i omoguće mu da pošalje lažne poruke kako bi izvršio napad na telefon takozvanim DoS napadom.

Ove podatke potvrdili su i istraživači sa Pardju i Ajova univerziteta koji dodaju da Torpedo napad otvara prostor za još dve vrste napada.

 

Moguće je da napadači dođu di ISMI-ja, jedinstvenog broja koji identifikuje uređaj GSM pretplatnika, a potom može da se koristi i treća vrsta napada pod nazivom Piercer koji omogućava praćenje telefona.

I, kako istraživači tvrde, sva tri napada su stvarna i testirana.

Komentari (1)

Gro

01.03.2019 20:48

Vecina gradjana se brine da im ne stigne veliki racun, a ne da li ce neko da ih hakuje. 4G telefoni koriste internet cak iako iskljucite prenos podataka ( obicno prilikom kacenja na mrezu) . To je jako mala kolicina, ali ako ste u romingu moze doci do problema.