muškarac, selfi, dopisivanje, telefon
Shutterstock, ilustracija
muškarac, selfi, dopisivanje, telefon

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Neki uređaji i servisi su sigurniji od drugih, ali kako na to konstantno upozoravaju sigurnosni stručnjaci, apsolutna sigurnost ne postoji, a najbolji primer za to jest malware pronađen u popularnoj aplikaciji za Androide "CamScanner".

Pročitajte još:

Reč je o aplikaciji koju je u trgovini Gugl Plej preuzelo više od 100 miliona korisnika koji su više nego zadovoljni s onim što nudi – tekst iznad kojeg postavite kameru digitalizuje i pretvara u PDF.

"CamScanner" već je godinama dostupan u Gugl Pleju te je reč o legitimnoj aplikaciji koja je prošla kroz sigurnosne provere Gugla i s kojom nikada nije bilo problema, piše Zimo.co.

ODGLEDAĆETE GA VIŠE PUTA! Ovo je najprljaviji pornić ikada! (VIDEO)

Tako je bilo sve do nedavne nadogradnje u kojoj je ubačen maliciozni kod putem kojeg se na telefone koji rade na Androidu, bez znanja korisnika, mogu preuzeti maliciozni programi – njihovi kreatori moći da preduzmu različite akcije s telefonima pa tako npr. mogu prikazivati nametljive oglase, korisnike prijavljivati na pretplatničke servise, dokopati se privatnih podataka korisnika i slično.

Probleme s tom aplikacijom pronašli su sigurnosni stručnjaci kompanije Kaspersky – nakon što su upozorili Gugl, aplikacija je odmah povučena iz trgovine Gugl Pleja, ali ko zna koliko ljudi trenutno na telefonima ima instaliranu tu aplikaciju.

U opasnosti su naročito korisnici na čijim se telefonima aplikacije automatski nadograđuju pa se možda i "CamScanner" nadogradio na verziju s malwareom.

Iako su nakon toga programeri objavili još jedni verziju aplikacije u kojoj su ispravili propust, na blogu Kasperskog kažu da se verzije aplikacija mogu razlikovati za drugačije uređaje te neke od njih i dalje mogu sadržavati maliciozni kod, piše Zimo.co.

Građanima Srbije leže novac, požurite na šaltere Pošte sa ličnim kartama!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 03.09.2019. 11:35 Sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i jedna rečenica. Red, pošta, čekanje, Foto: Alo!/Ana Paunković * Svi koji nisu prodali akcije NIS polovinom septembra dobiće novac od dividende koju će akcionarima isplatiti ova kompanija * Kako se saznaje, NIS će isplatiti dividendu 17.

Ako i vi imate ovu aplikaciju na svom telefonu, sigurnosni stručnjak Metju Hiki ima jednostavan savet za vas:

- Bez dvoumljenja, najbolje je izbrisati "CamScanner" i čekati lansiranje nove verzije koju će testirati stručnjaci za kibernetičku sigurnost - upozorava on.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!