NOĆNA MORA SVIH "ZAVISNIKA" Fejsbuk i Instagram prestaju sa radom?

Iz te američke kompanije su zapretili da postoji mogućnost da zaustave rad njihovih najpoznatijih aplikacija, Facebook-a i Instagram-a, u Evropi.

Facebook, Instagram
Facebook, Instagram, Foto: Tanjug / AP

Kao razlog za takvu odluku se može naći u novim regulacijama koje se tiču transfera informacija (date) iz Evrope u Ameriku.

Ta kompanija je podnela 10.septembra pismeni iskaz Vrhovnom sudu u Irskoj, zbog delovanja irskog nadzornika zaštite podataka koji je podneo preliminarnu prijavu da obustavi sav transfer podataka te kompanije iz Evrope u Ameriku, kako bi zaštitila korisnike tih mreža od potencijalnog otkrivanja privatnih podataka i sadržaja. Ultimativno, to može značiti kraj za dve popularne aplikacije širom Evrope, ukoliko zahtev Facebook-a ne bude prihvaćen.

U tom pismenom iskazu, Facebook je osporio preliminarnu naredbu koju je izdao irski nadzorni organ za zaštitu podataka (DPC), koji je zapretio Facebook-u da će blokirati njihov transfer evropskih podatka nazad u Ameriku, zbog privatnosti korisnika.

"U ovom slučaju je podnosilac zahteva (Facebook) bio podvrgnut potpunoj suspenziji prenosa podataka korisnika u SAD, za šta se DPC zalaže. Podnosiocu zahteva nije jasno kako u tim okolnostima mogu da nastave da pružaju usluge Facebook-a i Instagram-a u Evropi" - napisala je šefica za zaštitu podataka te kompanije Ivonne Cunnane, dodajući da Facebook ima 410 miliona aktivnih korisnika mesečno u Evropi.

Mark Zakerberg
Mark Zakerberg, Foto: EPA/Shawn Thew

Ona je demantovala da ovakav zahtev predstavlja pretnju da će se povući iz Evrope.

"Facebook nikom ne preti da će se povući iz Evrope. Legalni dokumenti podneti Vrhovnom sudu u Irskoj predstavljaju realnu sliku da se Facebook, kao i mnoga druga preduzeća i organizacije, oslanja na prenos podataka između Evrope i Amerike kako bi upravljali svojim uslugama" - ističe ona i dodaje: "Nedostatak, sigurnog, bezbednog i legalnog transfera internacionalne date bi štetila ekonomiji i kočila bi rast preduzeća koji zavise od informacija u Evrope, baš kada treba da se oporavimo od Covid-19".

Vice News prenosi da je ovaj tehnološki gigant nepravedno tretiran pošto nijedna tehnološka kompanija iz Amerike nije targetovana na sličan način od strane DPC-a. Preliminarna odluka DPC-a postavlja pitanje da li Facebook legalno koristi slanje podataka u Ameriku, što imaju pravo sa Standard Contractual Clauses (SCC - klauzula o slanju podataka iz EU u zemlju koja nije EU).

Evropska unija je ponišitila dogovor o razmeni podataka koji se zvao Privacy Shield, te su oformili SCC u julu. Kako bi se neka zemlja kvalifikovala za SCC, potrebno je da se demonstrira dovoljno visok nivo privatnosti podataka, a problem leži u tome što je američki nadzor podataka previše invazivan, te je veoma teško da se podudara sa visokim standardima EU o privatnosti, prenosi Business Insider.

Povezane vesti

 • Korisnik: beba
  22/09/2020 - 21:49
  Daj Boze sa ih nikad nije ni bilo.Pretvorilu su svet u trulez
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi