Facebook, Instagram
Tanjug / AP
Facebook, Instagram

Tanjug / AP

Facebook, Instagram, Foto: Tanjug / AP

Kao razlog za takvu odluku se može naći u novim regulacijama koje se tiču transfera informacija (date) iz Evrope u Ameriku.

Ta kompanija je podnela 10.septembra pismeni iskaz Vrhovnom sudu u Irskoj, zbog delovanja irskog nadzornika zaštite podataka koji je podneo preliminarnu prijavu da obustavi sav transfer podataka te kompanije iz Evrope u Ameriku, kako bi zaštitila korisnike tih mreža od potencijalnog otkrivanja privatnih podataka i sadržaja. Ultimativno, to može značiti kraj za dve popularne aplikacije širom Evrope, ukoliko zahtev Facebook-a ne bude prihvaćen.

"U ovom slučaju je podnosilac zahteva (Facebook) bio podvrgnut potpunoj suspenziji prenosa podataka korisnika u SAD, za šta se DPC zalaže. Podnosiocu zahteva nije jasno kako u tim okolnostima mogu da nastave da pružaju usluge Facebook-a i Instagram-a u Evropi" - napisala je šefica za zaštitu podataka te kompanije Ivonne Cunnane, dodajući da Facebook ima 410 miliona aktivnih korisnika mesečno u Evropi.

Mark Zakerberg

EPA/Shawn Thew

Mark Zakerberg, Foto: EPA/Shawn Thew

Ona je demantovala da ovakav zahtev predstavlja pretnju da će se povući iz Evrope.

Vice News prenosi da je ovaj tehnološki gigant nepravedno tretiran pošto nijedna tehnološka kompanija iz Amerike nije targetovana na sličan način od strane DPC-a. Preliminarna odluka DPC-a postavlja pitanje da li Facebook legalno koristi slanje podataka u Ameriku, što imaju pravo sa Standard Contractual Clauses (SCC - klauzula o slanju podataka iz EU u zemlju koja nije EU).

Evropska unija je ponišitila dogovor o razmeni podataka koji se zvao Privacy Shield, te su oformili SCC u julu. Kako bi se neka zemlja kvalifikovala za SCC, potrebno je da se demonstrira dovoljno visok nivo privatnosti podataka, a problem leži u tome što je američki nadzor podataka previše invazivan, te je veoma teško da se podudara sa visokim standardima EU o privatnosti, prenosi Business Insider.

Komentari (1)

beba

22.09.2020 21:49

Daj Boze sa ih nikad nije ni bilo.Pretvorilu su svet u trulez