VELIKA FRKA PRED START Grci traže od UEFA da zaustavi Severnu Makedoniju, a razlog je krajnje čudan
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Grčke vlasti i nacionalni fudbalski savez zatražili su od UEFA da Severna Makedonija uoči debitantskog nastupa na Evropskom prvenstvu promeni grb na dresu.

Grci se protive nazivu na grbu "Fudbalska federacija Makedonije", jer nema prefiks Severna.

Reagovalo je Ministarstvo inostranih poslova Severne Makedonije i ističe da FFM ne podleže prilagođavanju imena prema Prespanskom sporazumu.

- Fudbalski federacija Makedonije je nezavisna i neprofitna organizacija, koja je upisana u centralni registar kao udruženje i kao takva ne prima državni novac. Prespanskim sporazumom obuhvaćene su institucije koje primaju državni novac. Sve dok FFM ne prima državni novac, nema obavezu da se prilagođava prema Prespanskom sporazumu - rekao je ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani. - Zaštitni znakovi u Ugovoru su definisani, kod je MK, MKD. Neki pitaju zašto to nije NMC, ali taj je kod definisan samo za registarske tablice prema Prespanskom sporazumu.

Prespanskim sporazumom Grčka i nekadašnja jugoslovenska republika Makedonija rešile su dugogodišnji diplomatski spor na osnovu kojeg je zvanična Atina osporavala naziv zemlje,  jer je, kako su tvrdili, ”nazvana po severnoj grčkoj pokrajini”.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading