PREPUCAVANJE SVETSKIH RAZMERA Obračun ministara sa premijerom prevazišao granice Crne Gore
Foto: Printscreen

Crna Gora ne pamti žešći politički obračun, ako se izuzme onaj iz devedesetih godina prošlog veka između predsednika Crne Gore Momira Bulatovića i premijera Mila Đukanovića. Tada je Bulatović imao podršku 97 odsto podrške glavnog odbora Demokratske partije socijalista, koji je Đukanović sa sedam glasova pretvorio u pobedu od preko 98 odsto tog istog organa partije.

Da li će to poći za rukom Đukanovićevim političkim sledbenicima liderima Socijaldemokratske partije i ministrima spoljnih poslova i vojske Crne Gore Ranku Кrivokapiću i Rašku Кonjeviću, ali i smenjenom vršiocu dužnosti, šefu Agencije za nacionalnu bezbednost Savu Кenteri, znaće se početkom naredne sedmice, kada se očekuje sednica parlamenta.

Na tom zasedanju poslanici će dati poslednju reč, jer je obračun ministara sa premijerom Dritanom Abazovićem preko crnogorske carine stigao do SAD.

Кrivokapić je upravo u intervjuu Glasu Amerike rekao da su „inicijative premijera Dritana Abazovića za smenama suviše usklađene sa odlukama Rusije” i da je „na sceni puzajuća agresija prema Crnoj Gori koja se ostvaruje”.

Prema Кrivokapićevoj oceni, „svi spoljni elementi koji su išli prema Crnoj Gori sada dobijaju istu efektuaciju podrivanjem ustavnog poretka, gde se, kako je dodao, pokušava suspendovati i poništiti Ustav zakonima i odlukama vlade, u ovom slučaju odlukama premijera”.

„Na osnovu iste puzajuće agresije, odnosno podrivanja ustavnog poretka, smenjen je i vršilac dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Savo Кentera. Suština je da je Кentera smenjen zbog uspešne akcije razbijanja špijunske mreže Rusije u Crnoj Gori. Neposredno nakon toga, posle očekivane podrške sa strane, premijer je tražio njegovu smenu”, kazao je Glasu Amerike Кrivokapić.

Abazović je odbacio optužbe, koje je šef diplomatije izrekao na njegov račun, poručujući da „ko u to veruje – neka je zdravo” i da je „svakome jasno što se stvarno krije iza navoda koje iznosi”.

„Ja sam premijer najmanje države koja je otišla u Кijev da pruži podršku Zelenskom. Tako da je svakome jasno što se stvarno krije iza njegovih navoda”, odgovorio je Abazović Glasu Amerike.

Samo dan pre Кrivokpićevih izjava za Glas Amerike premijer je optužio DPS, Кonjevićevu Socijaldemokratsku partiju i socijaldemokrate „da su možda sve tri bile pokrovitelji (šverca cigareta)”.

Novi nesporazum između premijera i ove dvojice ministara usledio je nakon što su samoinicijativno, bez znanja bilo koje lokalne ili republičke institucije nezakonito postavili spomen-ploču na zidove vojne kasarne u Morinju i na „taj način počinili krivično delo”.

Spomen-ploču su, 10. oktobra, otkrili crnogorski ministri Кonjević i Кrivokapić sa hrvatskim zvaničnicima.

„Podržavam njeno postavljanje, ali ne na nezakonit način. To što su uradili Кonjević i Кrivokapić, hrvatsku državnu delegaciju su doveli u zabludu i napravili ogroman diplomatski skandal. Stavili su ploču, a da nijednim papirom nisu obavestili vladu i nadležne organe”, rekao je Abazović.

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donela je rešenje kojem će spomen-ploča na objektu bivše kasarne Jugoslovenske narodne armije u Morinju biti uklonjena.

Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine , 12. oktobra, izašao je na lice mesta i sačinio službenu zabelešku, ali i izvršio inspekcijski nadzor u Opštini Кotor i nakon toga je konstatovao da za postavljanje spomen-obeležja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading