Abazović: Navijam da Crna Gora postane dio Otvorenog Balkana i podržavam inicijativu da se zajedno predstavimo u Njujorku
EPA

Abazović je ovo rekao tokom današnjeg razgovora u Njujorku sa predstavnicima medijskih kuća iz Crne Gore, našeg regiona i Evrope.

Na pitanje ADRIA TV da li podržava inicijativu Otvoreni Balkan, Abazović je odgovorio potvrdno.

„Ja sam neko ko podržava ideju Otvorenog Balkana. Svaka inicijativa koja vodi ka većoj saradnji sa državama regiona i istovremeno vodi nekom miru za mene je prihvatljiva. 

Potpuno je za mene nevažno kako se neka inicijativa zove ili ko je inicirao tu inicijativu. Ja sam učestvovao na dva samita i u Ohridu i u Beogradu i mene raduje da pored svih nedaća koje imamo i političkih razlika, ipak postoje skupovi na kojima se tretiraju teme koje bih ja volio da budu u centru javnog diskursa. Sve teme koje su bile, bile su ekonomskog karaktera“, saopštio je Abazović.

On podseća i da Crna Gora nije zvanično dio Otvorenog Balkana ali da navija da ona to postane.

„Crna Gora je prihvatila da da člana koji je deo grupe za energetsku krizu i sigurnost hrane. Prva stepenica stvaranja boljih odnosa jeste da ljudi sjednu za sto zajedno, bez obzira na razlike. U tim razgovorima da idemo ka nekim rješenjima, koja tog trenutka možda nisu istorijska, ali koja vode ka nekim stvarima koje bi mogle da čitavu regiju gurnu u jedan drugi mod, koji bi bio mnogo povoljniji nego što je to sada“, istakao je Abazović.

Jasno saopštava i da poržava ideju da se u Njujorku naredne godine tokom zasijedanja UN, organizuje i samit o Otvorenom Balkanu.

„Moramo da nađemo tačke spajanja i da gledamo kako da fokus iz prošlosti preusmjerimo na budućnost. Prošlost ne možemo da promijenimo, samo budućnost možemo da promijenimo. Na nama je da izaberemo da li ćemo i dalje da budemo u tom kavezu prošlosti da se nadgornjavamo i da pokušavamo da uvijek za svoje neuspjehe okrivljujemo druge, to je jedna opcija, a druga je da nekako, ne zaboravimo sve što se desilo, to ostaje uvijek kao tema, ali da imamo fokus na ekonomskom razvoju“, objasnio je Abazović.

Prema njegovim riječima ideja Otvorenog Balkana je dobra, a dodaje i da bi volio da vidi felksibilnije granice između svih država.

„Brži priotok ljudi, roba i kapitala je prioritet. U Srbiju, BiH i Albaniju mi ulazimo sa ličnom kartom. Ja sam pobornik ideje da se ne pokazuje ni lična karta, to već EU ima. Da ne idemo ka tome da otežavamo, naprotiv, treba da olakšavamo procedure. Isto mislim i za licence, diplome i radne dozvole“, zaključio je Abazović.

Pratite nas na Telegramu!

Komentari (0)

Loading