ALO! NA DOČEKU POGLAVARA SPC U MANASTIRU SAVINA U HERCEG NOVOM Patrijarh Porfirije danas predvodi liturgiju na Veliku Gospojinu
Foto: Printscreen/instagram

Veliki broj vernika je dočekao poglavara SPC u porti manastira koja je svečano ukrašena.

Na današnji praznik Velike Gospojine patrijarh Porfirije će predvoditi liturgiju u manastiru, kao i večernju službu. Večeras će prisustvovati promociji izabranih dela pokojnog mitropolita Amfilohija, kojeg je narod od milošte zvao Đedo. Prvu zvaničnu posetu Boki Kotorskoj patrijarh će završiti u ponedeljak, kada će na Kanli kuli prisustvovati Svečanoj akademiji povodom 640 godina od osnivanja grada.

Čudotvorna ikona Bogorodice Savinske će danas biti izložena na poklonjenje, celivanje i blagoslov vernom narodu, tokom Svete liturgije u manastiru Savina.

Ikona Bogorodice savinske je jedna od šest kanonizovanih čudotvornih ikona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pripada italo-kritskoj umetničkoj školi i pretpostavlja se da je nastala u XVI veku. Presveta Bogorodica je, po predanju, sredinom XVIII veka sačuvala manastir Savinu od rušenja koje je najavila mletačka vlast, pod čijom okupacijom je Boka tada bila.  S. DZ. S.

Vitezovi na ulazu u manastir

Vitezovi Viteškog društva „Sveti Stefan", koji u toku sezone drže počasnu stražu na ulasku u Stari grad juče su prisustvovali dočeku patrijarha i za vreme svečanosti stajali ispred kapije manastira Savina. Oni su najčešće fotografisan detalj Herceg Novog, a ovog leta imaju nove i još atraktivnije uniforme.

Presveta Bogorodica Savinska

Ikone posvećene Bogorodici spadaju među najpoštovanije zbog toga što se veruje da se želje ostvaruju onome ko se iskreno, u muci,  moli Majci Božijoj. Veruje se da je vekovima čuvala manastir od ljudskog zla i vremenskih nepogoda. Velika je zaštitnica verujućih i uvek pruža pomoć onima koji joj prilaze s ljubavlju i verom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading