TOPAO DOČEK ZA PATRIJARHA U HERCEG NOVOM Veliki broj meštana pozdravio Porfirija u manastiru Savina, on poručio - svi smo sabrani u jedinstvenoj svetinji!(VIDEO)
Foto: Printscreen/instagram

Na praznik Veliku Gospojinu patrijarh Porfirije će predvoditi liturgiju u manastiru, kao i večernju službu.

Uveče će prisustvovati promociji izabranih dela pokojnog mitropolita Amfilohija. Prvu zvaničnu posetu Boki Kotorskoj patrijarh će završiti u ponedeljak, kada će na Kanli kuli prisustvovati Svečanoj akademiji povodom 640 godina od osnivanja grada.

Patrijarh je danas popodne doputovao u Crnu Goru. Na tivatskom aerodromu dočekali su ga mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

U Herceg Novi su do Tivta došli gliserom u vlasništvu Davora Lakićevića, kome je patrijarh posebno zahvalio na Instagramu.

Poseta patrijarha Herceg Novom bila je ranije planirana, ali je odložena zbog trodnevne žalosti nakon tragedije na Cetinju.

Poseta patrijarha Porfirija Herceg Novom upriličena je povodom obeležavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina - Velike Gospojine.

 

Patrijarh je poručio da je danas sve veličanstveno i da je velika radost jer su, kako je kazao, svi ovde sabrani u jedinstvenoj svetinji koja se nalazi na najlepšem mestu od svih naših svetinja.

Patrijarh je poručio da ne postoje granice ni u vremenu ni u prostoru ni u večnosti.

- Svi smo večeras jedno telo bogočovečansko, jednim duhom živimo, dišemo i mislimo. U našoj crkvi je poznato da je poštovanje i proslavljenje Svetog Save više nego u svim krajevima izraženo ovde u Boki Kotorskoj. Ovde je najveći broj manastira posvećeno njemu -  naveo je patrijarh.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije zahvalio je patrijarhu Porfiriju što je došao u Herceg Novi da zajednički, kako je naveo, "sa braćom arhijerejima unesete svoje molitve pred presto božiji i da vašim molitvama donesete blagoslov na Boku i Crnu Goru i vaskoliki srpski narod".

Dolasku patrijarha Porfirija se, kazao je, raduju i nebo i zemlja.

 

 

Patrijarh Porfirije i mitopolit Joanikije stigli gliserom od Tivta do Herceg Novog - Alo.rs

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading