GOTOV SASTANAK ĐUKANOVIĆA I ABAZOVIĆA Crnogorski lideri našli zajednički jezik? Ovo su bile glavne teme
Foto: Printscreen/Youtube

To je zajednički ocenjeno na danas održanim konsultacijama predsednika Mila Đukanovića i predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC.

 U tom kontekstu, korisnom je ocenjena ideja da se pre nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore (predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja), još jednom predstavi tekst Ugovora, i obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom - piše u zajedničkom saopštenju ova dva državnika.

U međuvremenu, navodi se, politički fokus potrebno je usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

- Zajednička je ocena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih merila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa. To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva - ocenjeno je na sastanku, prenose Vijesti.

U saopštenju se navodi da su se predsednik i i premijer saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u našem društvu, rešenje uvek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

- Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuverski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope - zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading