TRAŽE DODATNU PROVERU Dritan Abazović i Milo Đukanović koče Temeljni ugovor sa SPC
Foto: Printscreen/Youtube

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović razgovarali su o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Temeljnog ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

U saopštenju nakon sastanka se navodi da je korisnim ocenjena ideja da se pre nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore (predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja), još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbedi dodatna provera „usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Crnogorska vlada neće ponovo glasati o usvajanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), nakon što je na današnjoj sednici usvojen zapisnik sa prošle sednica na kojoj je osvaj dokument usvojen, rečeno je ranije.

Time je rešena dilema da li će se o Temeljnom ugovoru vlada ponovo glasati, pišu podgoričke Vijesti.

Premijer Dritan Abazović predložio je dodatne konusltacije pre potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.

"Obavezao sam se da ću sprovesti konsultacije, počeću ih sa predsednikom države danas ili eventualno sutra", najavio je Abazović.

Premijer je uputio apel svim zainteresovanim stranama da bez ikavog prezanja dostave njegovom kabinetu sugestije.

"Ja sam već obavio par razgovora sa ljudima koje stručna javnost prepoznaje kao relevantne pravne adrese, vrlo sam zadovoljan. Mislim da je to put", rekao je Abazović.

Vlada je na sednici 8. jula usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC. Za je glasalo 13 ministara, dok je pet izuzelo mišljenje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading