KORAK BLIŽE TEMELJNOM UGOVORU Ohrabrujuće poruke sa sastanka patrijarha Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića u Nikšiću
Vlada Crne Gore

Patrijarh je naglasio da Srpska crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, naglašavajući da je minimum koji očekuje i želi - da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima.

- Želim da vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima - poručio je patrijarh Abazoviću, koji je ponovio da ostaje pri svojim ranijim stavovima o Temeljnom ugovoru.

Izrazio je želju da vlada na čijem je čelu stavi tačku na ovo pitanje.

- Nikakva dramatizacija ovog pitanja ne postoji. To je obaveza države i nadam se da će se to završiti na pristojan i lep način kao što je to bilo sa drugim verskim zajednicama - izjavio je Abazović. - Za rešavanje otvorenih pitanja SPC će u Vladi Crne Gore imati korektnog sagovornika, s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Abazovićeva izjava naišla je na pozitivne reakcije kod vernika SPC u Crnoj Gori, koji su se u četvrtak okupili prvo u Manastiru Ostrog, a potom i u Nikšiću, gde je organizovana veličanstvena litija, koju je predvodio poglavar Srpske crkve i koja je okupila više desetina hiljada ljudi.

- Gledajući vašu snagu ne samo da smo ohrabreni, nego ste i nama zadali da nikada ne smemo izdati Svetog Vasilija, a samim tim i Svetoga Savu. Jasno nam je da je srpski narod opredeljen za sabornost, da znamo reda i poredak, ko je stariji, a ko mlađi, ko je otac, a ko majka. Bez ljubavi smo zapravo ništa. Danas je neophodna i molitva, ljudi su izgubljeni u svetu egoizma. Hristolika ljubav spaja nas jedne sa drugima, spaja nas sa Bogom. LJubav i gore pomera, neprijatelje pretvara u prijatelje - poručio je patrijarh vernom narodu u Nikšiću.

Litijom u Nikšiću obeležen je praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu, zaštitniku Crne Gore i Hercegovine i jednom od najpoštovanijih srpskih svetitelja.

Litija je, po masovnosti, nadmašila i onu organizovanu 1996. godine, kada je gradom pronet ćivot sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Uporište u teškim vremenima

U besedi na veličanstvenom skupu, patrijarh Porfirije poslao je snažne poruke - ocenio je Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta.

KORAK BLIŽE TEMELJNOM UGOVORU Ohrabrujuće poruke sa sastanka patrijarha Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića u Nikšiću

Foto: Printscreen

 

- To pokazuje važnost redovnog okupljanja srpskog naroda pod jednu kamilavku, koja je u ovim teškim vremenima najbitnije uporišno mesto našeg verskog i nacionalnog objedinjavanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading