SRAMNI NAPAD MILA ĐUKANOVIĆA NA SRBIJU Povampirio se ustašluk u Crnoj Gori
Foto: EPA

Đukanović, koji je najavio da će u narednim mesecima posetiti Prištinu, u intervjuu za Kohu je istovremeno izrazio razumevanje za napore tzv. Kosova za članstvo u NATO-u, nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku da govori za prištinske medije, Đukanović je na konstataciju da su stavovi Prištine i Crne Gore slični u vezi sa Otvorenim Balkanom i pitanjem zašto je zvanična Podgorica odlučila da ne bude deo ove inicijative, rekao da za to postoji nekoliko razloga.

- Konkretno, imam ozbiljno nepoverenje prema predsedniku Srbije. Zašto se dešava ova neverica? Ovo nije antisrpski stav. Naprotiv. I mi sa Srbijom imamo duge i sadržajne odnose i prijateljstvo kroz istoriju, ali, nažalost, često je bilo faza kada je Srbija pokazivala neskrivenu ambiciju da pripoji Crnu Goru, tretirajući je kao srpsku državu... - kaže Đukanović.

U svemu tome je, tvrdi, pomogla Srspka pravoslavna crkva za koju je rekao da je jedan od instrumenata "velikog srpskog nacionalizma u regionu".

- Srpska pravoslavna crkva je ostala kao relativno legitiman prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma. A sav taj katastrofalan politički uticaj i zloupotrebu SPC smo dobro uočili, baš na primeru Crne Gore 2020... - tvrdi Đukanović i dodaje da Srbija ima nameru da dovede u pitanje crnogorsku državu, kulturni i verski identitet Crnogoraca.

To se, dodaje on, veoma jasno vidi poslednjih godina, kada je Aleksandar Vučić na čelu države Srbije.

Poredeći aktuelni period sa vladavinom Slobodana Miloševića, Đukanović kaže da se iz Beograda "prvo saopštava navodna ugroženost Srba u regionu, a zatim se proglašava spremnost države Srbije da zaštiti ugrožena prava Srba u regionu".

- A onda, naravno, Srbija ruši suverenitet susednih država. Dakle, teško je nekome ko ima tako skrivene namere i ko ih ne krije dovoljno dobro nakon što su postale evidentne, pa čak i kada ih ne kaže sam Vučić, svi ostali njegovi saradnici, počev od ministra unutrašnjih poslova, pa govore o srpskom svetu - kaže Đukanović i tvrdi da je "ovo samo još jedan naziv za ideju velike Srbije".

Zatim, kako kaže, "pokušavaju da ostvare svoj nacionalistički projekat, a onda pokušavaju da ovo svoje uništenje zakamufliraju nekom vrstom priče o regionalnoj saradnji, koju bukvalno definišu kao Otvoreni Balkan.

- Ne, ovo kod nas ne prolazi. Ne možemo sebi dozvoliti takvu naivnost, ali moramo videti šta se krije iza toga. Iza ovoga vidimo ovu destrukciju, pokušaj uništavanja suvereniteta susednih država, i iz tog razloga vrlo jasno kažemo da jedan od autora ove inicijative nema kredibilitet da nas poziva da se pridružimo ovoj inicijativi.

Na konstataciju da je povezan sa pokušajem atentata na srpskog predsednika i kako to komentariše, Đukanović kaže da je reč o izmišljotina zarad homogenizacije domaće javnosti.

Dodao je da se dokazi za te optužbe nisu pojavili niti bilo šta drugo što bi, kako navodi, moglo da potkrepi ovu apsolutnu izmišljotinu, rekao je Đukanović u opširnom intervjuu za Kohu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Penzioner

15.03.2022 17:51

Zabraniti dvostruko državljanstvo!

Zoran

17.03.2022 10:11

Treba dati pomoc Crnogorcima u zitu i sl. ali da zamoli Djukanovic.

Tatjana

17.03.2022 10:39

Prema njima treba zabraniti izvoz bilo čega, a naročito hrane.

Шумадинац

17.03.2022 11:19

Траже брашно и пшеницу а овамо нападају Србију. Ништа нека иду да траже од албаније

Србислав

21.03.2022 23:18

До када ће ова власт да толерише Ђукановића и његов безобразлук. Шта још треба да уради против Србије да му се адекватно одговори. Ова власт није изабрана да нас он више понижава упамтите да иду избори и да ћемо знати да одговоримо власти како треба.