SPECIJALISTI TVRDE: Mladunče lava nema uslova da ostane u Crnoj Gori
Foto: Aloonline.me

Mladunče lava pronađeno u februaru u okolini Budve staro je pet meseci, ima 29 kilograma i dobrog je zdravstvenog stanja.

Ovo su zaključili holandski i nemački veterinari iz organizacije "Four Paws", specijalisti za lavove, nakon što su pregledali najtraženijeg lava u regionu.

SPECIJALISTI TVRDE: Mladunče lava nema uslova da ostane u Crnoj Gori

Facebook Printscreen/Aleksandar Dragićević

 

Mladunče je danas primilo vakcinu protiv bolesti divljih životinja, saopštili su iz Agencije za zaštitu životne sredine. Specijalisti za lavove zaključili su, međutim, da nema uslova da mladi lav ostane u Crnoj Gori.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine napominju da za dalji boravak u Crnoj Gori, do njegove konačne deportacije, traži rešenje koje neće biti na finansijskom teretu građana. Inače, oni procenjuju da je potrebno oko 100 hiljada evra za deportaciju.

Pozvali su sve društveno odgovorne kompanije da pomognu pri ishrani i smeštaju lava u vidu donacija u hrani, građevinskom materijalu za ostvarivanje adekvatnog ambijenta, kako bi se lav u potpunosti oporavio.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić rekao je da je cilj te institucije da lava, koji je pronađen nakon višednevne potrage, bude vraćen u prirodno stanište. 

Nakon što je uhvaćen u okolini Budve, lav je privremeno smešten u azil za napuštene pse u Podgorici.

KRIJUMČARENJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori, a cela situacija sa potragom za ovom životinjom desila se zbog nečijeg hira. 

On apeluje da da prestane sa krijumčarenjem ovakve životinjske vrste.

- Sve se ovo dešava zbog nečijeg hira pa se diže pola države da rešava situaciju. Ovome mora da se stane na put. Ovaj slučaj je pokazatelj nemoći države da se bori sa krijumčarenjem divljih životinja. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Brine me da ima još slučejva za koje se ne zna - kazao je Perović.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Dusan

14.02.2022 01:58

A sta ces u cg bezi Lave sto dalje mozes

Sladjan

14.02.2022 08:26

Šta ono jadno zna uprirodi,ništa uginulo bi brzo!!!!u neki zoološki vrt ga dajte !!!!kada možete mila izdržavate, izdržavajte i lava!!!!!

Dr

14.02.2022 08:36

Biće da je stigao u kontejneru sa bananama.