MILAN KNEŽEVIĆ ZA ALO! O POLITIČKOJ KRIZI U CRNOJ GORI: Naša pobeda ne sme postati poraz!
Foto: Ilustracija

Ovo je za Alo! izjavio Milan Knežević, jedan od lidera DF, koji ne gubi nadu da je dogovor unutar dosadašnje parlamentarne većine moguć.

- Neophodno je da svi budemo iznad ličnih narativa i da pokažemo odgovornost i mudrost kako bismo došli do dogovora i ja i dalje verujem da je taj dogovor moguć jer smo previše uložili u ovu pobedu da bismo je sada pretvorili u poraz - kaže Knežević.

Naš sagovornik podseća da je koalicija čiji je član predlagala još u decembru prošle godine skraćenje mandata skupštini i vanredne parlamentarne izbore.

- Kolege iz parlamentarne većine i Vlada Zdravka Krivokapića tada su nas optuživali da mi to radimo da bismo zauzeli fotelje u izvršnoj vlasti, a mesec kasnije upravo oni su doveli do sukoba koji je rezultirao padom vlade i smenom predsednika parlamenta Alekse Bečića. Postojala je, dakle, mogućnost da se skrati mandat i da se ide na prevremene izbore, ali samo je DF bio za to da se ova politička kriza reši izlaskom na birališta ukoliko ne postoji mogućnost dogovora u parlamentarnoj većini - priča Knežević.

Da li je eventualno formiranje najavljene manjinske vlade zapravo veliki povratak Mila Đukanovića, koji i ne krije da će takvu vladu podržati, i to čak pre nego što bi išao na nove izbore iako je to prirodni cilj svake opozicije?

- Kako je moguće da stranka kao DPS, koja tvrdi da je najjači politički subjekt u Crnoj Gori, odbija da ide na izbore, verovatno ćemo saznati odgovor vrlo brzo, ako on već sada nije jasan svima.

Postoje li u ovom trenutku bilo kakvi kontakti vaše koalicije sa GP URA i Dritanom Abazovićem?

- Demokratski front je Dritanu Abazoviću jasno saopštio da nećemo biti deo prekomponovanja aktuelne parlamentarne većine, niti ćemo praviti bilo kakav koalicioni aranžman sa DPS, od manjinske podrške vladi i kombinatorike po dubini, kao i da Abazović mora jasno da se opredeli između DF i DPS. Ukoliko želi da sačuva izbornu volju građana, onda je taj izbor DF, a mi smo spremni da i ovog puta napravimo velike ustupke da bi se formirala vlada. Ako želi da izneveri izbornu volju, napraviće koalicioni aranžman sa DPS-om i za to će dobiti adekvatni vaninstitucionalni odgovor građana Crne Gore.

Dritan kao alhemičar

Ko je uopšte danas vlast, a ko opozicija u Crnoj Gori?

- Politička scena u Crnoj Gori u ovom trenutku više podseća na politički svingeraj nego na ozbiljne parlamentarne subjekte koji treba da nađu rešenje za izlazak iz krize. U normalnim evropskim državama ovakva kriza bi se rešavala novom tehničkom vladom koja bi organizovala prevremene parlamentarne izbore. Dritan Abazović pokušava da bude alhemičar i da sa svoja tri poslanika dobije podršku ostalih 78. To je na nivou naučne fantastike i psihijatrije i zato DF smatra da Abazović ne može to da učini. Sve ovo vodi u dodatno produbljivanje tenzija za koje će biti odgovorni oni koji budu izneverili izbornu volju od 30. avgusta 2020. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading