"DAN D" ZA KRIVOKAPIĆA Skupština Crne Gore danas o sudbini ekspertske vlade
EPA/BORIS PEJOVIC

Demoratski front u subotu odlučio da traži vraćanje mandata vlade narodu i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Iako su stranke opozicije tvrdile da će imati dovoljan broj poslanika, pa i više od potrebnog za izglasanje nepoverenja vladi Krivokapića, u međuvremenu spekulisalo se da će opozicione stranke predvođene DPS-om i SDP-om, Mila Đukanovića i Raška Konjevića, ipak povući inicijativu, što zvanično nije potvrđeno. Deo crnogorskih medija piše da će DPS i SDP odluku o povlačenju inicijative saopštiti uoči same sednice, zakazane za podne. Odlustaje od inicijative moglo bi značiti samo jedno, a to je da DPS nije uspeo da pronađe "izdajnika" u redovima parlamentarne većine, smatraju poznavaoci prilika.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, naime, potpisalo je 40 poslanika, a za njeno izglasavanje je potrebno najmanje 41 poslanički glas. Navodno povlačenje opozicione inicijative došlo je nakon što Deokratski front u subotu odlučio da traži skraćenje mandata Skupštini. Stranke parlamentarne većine u Skupštini imaju 41 poslanika, a opozicija 40. Stranke parlamentarne većine nisu jedinstvene o rušenju Krivokapićeve vlade, a tome se od prvog trenutka protive GP URA Dritana Abazovića i Prava Crna Gora Marka Milačića.

Po Ustavu, u slučaju da vlada "preživi" glasanje, potpisnici inicijative o nepoverenju ne bi mogli da podnesu novu pre isteka roka od tri meseca. Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, ocenio je juče da bi povlačenje opozicione inicijative bio, kako je naveo, "nokaut" za DPS, SDP i druge od kojeg se, tvrdi, više nikada ne bi oporavile.

Poslanici DF-a najavili su da neće prisustvovati glasanju o nepoverenju vladi, ako do njega dođe, već će napustiti sednicu. Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kaže da vlada danas neće pasti, jer opozicione stranke neće imati većinu za izglasavanja nepoverenja vladi, iako bi, prema njegovom mišljenju, to trebalo da se dogodi, zbog izostalih rezultata tokom godinu dana od njenog izbora. Jedan od lidera DF Andrija Mandić veruje da u strankama parlamentarne većine nema onih koji bi se priklonili DPS-u u glasanjuu o nepoverenju vladi.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić smatra da u ovom trenutku ne teba zagovarati nove izbore, jer, tvrdi, na njima se ništa bitno ne bi promenilo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading