NIŠTA OD MANJINSKE VLADE Milo ne želi da se povuče, propao plan Vašingtona!
EPA/BORIS PEJOVIC

Prepreka uspostavljanju ovakvog koncepta Vlade jeste odbijanje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da se povuče sa mesta predsednika DPS-a, što je bio glavni glavni preduslov GP URA za sklapanje ovakvog političkog aranžmana.

Međutim, to nije originalna ideja URE, već pojedinih zapadnih centara moći, prvenstveno Vašingtona.

Vašington je u prethodnom periodu intezivno radio na zbližavanju DPS-a i URE kroz koncept manjinske Vlade koji bi najjača opoziociona partija podržala u Parlamentu. Prema tom naumu, URA bi vodila glavnu reč u Vladi koju bi osim njih sačinjavali i predstavnici SDP-a, SD-a i manjinskih partija.

Za premijera bi bio izabran Dritan Abazović.

Taj plan je takođe podrazumevao da se predsednik Crne Gore Milo Đukanović povuče sa mesta prvog čoveka DPS-a i da se ne kandiduje za novi predsednički mandat.

To je Đukanoviću lično predočio američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Kako se saznaje, danas je Đukanović i definitivno odbio takav epilog, pa je ideja o manjinskoj Vladi bar za sada propala.

A da od tog scenarija trenutno neće biti ništa može se naslutiti i iz današnje izjave potpredsednika Vlade Dritana Abazovića koji je kazao da ne podržava koncept manjinske vlade, te da se čeka da se razbistre neke stvari o kojima je razgovarao na važnim međunarodnim adresama.

- Ja lično nisam za to, Crno na bijelo nije za to. Mi želimo da imamo veću političku stabilnost da bi sprovodili reforme i donosili zakone, da menjamo Tužilaštvo, Sudstvo, da menjamo sudiju Ustavnog suda. Sve institucije će ući u blokadu za dva-tri meseca. Moramo da sačekamo da se neke stvari razbistre, o kojima smo razgovarali na važnim svetskim adresama, ako se situacija bude rabistrila, mislim da će to biti pozitivno za Crnu Goru - kazao je Abazović.

Takođe, propast ideje manjinske Vlade označava i prvu pobedu DF-a i Demokrata u političkom nadgornjavanju sa URA-om. DF i Demokrate su se prethodnih dana odlučno suprostavili tom konceptu i njegova propast može otvoriti šansu novim pregovorima unutar parlamentarne većine i konačnom dogovoru kojim bi se razrešila višemjesečna politička kriza koju je prouzrokovao premijer Zdravko Krivokapić.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading