CRNA GORA U PROBLEMIMA Nebojša Medojević za veliku čistku
Foto: Printscreen

Dodaje da javno obraćanje jednog od šefova službi bezbednosti je retkost, a da je samoubistvo obavještajaca još veći raritet. Njihov posao je da koriste psihološke slabosti svojih meta i da ih vrbuju ili koriste za svoje ciljeve. Operativci službe su ti koji često koriste protivustavne, nezakonite, nemoralne, neljudske, prljave metode radi ostvarivanja svojih ciljeva.

“Posebna priča je naša ANB koja nikad nije doživela neophodne sistemske reforme i raskid sa praksom totalitarne komunističke UDBE koja je imala sve karakteristike zlikovačke terorističke organizacije. Moć da, u ime partije na vlasti, ubijate svoje političke neistomišljenike je u temeljima ANB-a. Nikad “državne ubice” nisu privedene pravdi. Nikad njihove žrtve nisu rehabilitovane, moralno, politički, pravno, materijalno, finansijski. I dalje služba može da tretira opozicione prvake kao “neprijatelje države” i da prema njima upotrebljava mere. U samoubistvo ne verujem”, rekao je Medojević.

Takođe kaže da ako je šef operative ANB optužio ANB da su delovali protivustavno i nezakonito i da je to za posledicu imalo veliki broj ubistava, ta služba je kompromitovana i ona treba da bude rasformirana.

Nebojša Medojević ističe da služba koja je izgrađena na temeljima komunističke UDBE i koja se transformisala u logistiku najvećih narko klanova Evrope ne može da opstane. Ona je strano telo u demokratskom biću države.

Zato se on zalaže za otvaranje dosijea i duboku lustraciju, pre svega, službe, policije, tužilaštva, sudova, carine, vojske i smagtra da je to nužan i nezaobilazan korak ka demokratskoj tranziciji društva.

“ANB i Policiju treba očistiti od pojedinaca koji ne mogu da objasne svoje lično bogatsvo koje je višestruko veće od njihovih legalnih prihoda. Svi operativci i funkcioneri moraju proći poligraf u odnosu na nezakonite i protivustavne radnje koje su radili po naređenju Partije i na okolnosti saradnje sa kriminalcima i primanja mita”, kaže Medojević.

Dodaje da nakon ovog javnog svedočenja šefa tajne službe, tajnost te službe više ne postoji, a tajna služba bez tajnosti ne može da postoji.

“Zato je za državu optimalno rešenje rasformiranje ove kompromitovane, kriminalizovane i korumpirane službe i formiranje nove, sa čistim profesionalcima koji su spremni da se uhvate u koštac sa mafijom i koji će imati kompletnu podršku države i društva u toj, istorijski važnoj, borbi za ozdravljenje nacije i države. Sa mafijom nema kohabitacije. Sa mafijom se ne pregovara. Sa mafijom se država obračunava!”, zaključuje Medojević.

Komentari (0)

Loading