MEDOJEVIĆ IZDAO ALARMANTNO UPOZORENJE To vodi u bankrot!
Foto: Printscreen

– Priča Mickeja da će nedostajućih 300 miliona evra nadoknaditi iz progresivnog oporezivanja većih zarada, akcizama i naknadama od igara na sreću je nerealna i neozbiljna. Kakvi će efekti uvođenja progresivnog oporezivanja na više zarade imati ta, u principu dobra mera, zavisi od mehanizma i modela oporezivanja i iznosa stopa oporezivanja, kao i analiza broja oporezivih i iznosa njihovih plata i poreske osnovice. Međutim, Mickej nije objavio nikakve detalje niti procene efekata, što potvrduje moju ocenu da on ni ne namerava ozbiljno da to spovede, već se radi o političkoj propagandi nove partije - navodi on.

Nebojša Medojević tvrdi da politika “zaduži se, pa troši” vodi u bankrot, a takođe tvrdi da je posebni haos u oblasti igara na sreću gde se, kako tvrdi, decenijama odbija uređivanje ove oblasti zbog ogromnih crnih profita.

– Ukupne nadoknade od igara na sreću iznose oko 10 miliona evra i tu postoji ogroman prostor za oporezivanje, ali za to je potrebno sistemsko i institucionalno i zakonsko uređenje te oblasti koja je decenijama u sivoj zoni. Mickej nije ni reč progovorio o tome kako misli da obuhvati realne prihode u ovom sektoru, kako da spreči skrivanje profita i kako da oporezuje i stvarne dobitke, dobitnike i priređivače igara na sreću. Posebno u oblasti onlajn igara na sreću gdje je veoma važan inostrani faktor i gde je potrebna međunarodna saradnja, koja je u ovom trenutku na najnižem nivou- naveo je on.

Prema njegovim rečima, akcize na gorivo su već dostigle svoj maksimalni nivo.

– Tu nema više prostora ta povećanje jer će to izazvati opravdane proteste građana i privrede, koji inače plaćaju najskuplje gorivo u regionu. Akcize na cigarete nema smisla podizati, ako Vlada toleriše i učestvuje u švercu cigareta. Trenutno se 50 posto cigareta na tržištu prodaje bez plaćanja akciza i PDV- a i država je izgubila za prvih devet meseci oko 50 miliona evra prihoda. Svako povećavanje akciza u okruženju gde je siva ekonomija 50 odsto samo će smanjiti prihoda budžeta i povećati udeo šverca. Bez tih strukturnih i sistemskih reformi i jačanja institucija za sprečavanje pranja novca, to je samo prazna priča i jeftini populizam u cilju promocije svoje partije. Neozbiljno, diletantski i opasno po stabilnost javnih finansija zemlje - zaključio je Medojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading