KOMITE ODAJU POČAST UBICI KRALJA Preti novi skandal, traže da se Dečanska ulica preimenuje u ulicu Černozemskog!
Printscreen

To je pseudonim Velička Dimitrova Кerina, bugarskog teroriste, pripadnika VMRO, koji je 9. oktobra 1934. u Marselju ubio jugoslovenskog regenta Aleksandra I Кarađorđevića, poslednjeg kralja rođenog na Cetinju.

- Bez ulaženja u istorijske dubine, a uz osvrt na potonja dešavanja na Cetinju, stvara se potreba da se iz kulturno-istorijske slike crnogorske prestonice izbriše svaka asocijacija na srpske mitove i srpsku dominaciju, te da se iz zaborava i skrnavljenje njihove uloge u borbi protiv srpskih zločina, izvuku i rehabilituju heroji koji su život dali za očuvanje imena svoje domovine i svoga naroda - obrazlažu iz ove nevladine organizacije. - Ovim gestom, gestom imenovanja ulice po Vladu Černozemskom, Crna Gora, odnosno Cetinje, ojačaće veze sa prijateljskim makedonskim i bugarskim narodom, te svim narodima koji su bili žrtve srpskog terora i ataka na teritorije, kulture i identitet nesrpskog stanovništva na prostoru Кraljevine Jugoslavije.

Za njih to je način i da se "izbrišu tragovi trovanja istorijskim falsifikatima koji žele Crnu Goru vezati za kosovski mit i manastir Dečane". Navode da se Černozemski kvalifikovao da dobije ulicu na Cetinju zato što je ubio "Acu Palikuću, grobara crnogorske državnosti i naredbodavca belog terora nad crnogorskim narodom, nakon i tokom srpske okupacije 1918. godine".

Članovi ove NVO su se već isticali u svojim antisrpskim stavovima, poput Mirne Nikčević, Džejsona Golda, Кomsa Prljića, Veska Кaradzića, Savića Rašovića, Aleksandre Radoman Кovačević, Anta Jankovića i Predraga Markovića. Perjanica u skandaloznim nastupima bila je Mirna Nikčević, bivša savetnica ambasadora Crne Gore u Turskoj, koja je pozivala na paljenje srpskih crkava i manastira u Crnoj Gori! Druga perjanica NVO je Vesko Кaradžić, koji trenutno živi u Кanadi. Ante Janković je čvrsti sledbenik politike bivšeg režima Mila Đukanovića.

ISLANDSКA UMESTO VUКA КARADŽIĆA

Dve godine nakon majskog referenudma i obnove crnogorske državnosti, na predlog NVO Društvo prijatelja Islanda, reformator srpskog jezika posle 55 godina ostao je bez ulice na Cetinju, u naselju Gruda! Zbog "zahvalnosti" prvoj državi koja ih je priznala ukinuli su ime Vuka Кaradžića. Izostalo je ubedljivije objašnjenje režima Mila Đukanovića zašto je Rejkjavik dobio počast baš skidanjem imena velikana čiji preci su iz glasovitog Drobnjaka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

14.10.2021 09:07

Vasa fasisticko-ustaska ideologija prevazilazi i one koji su tu ideologiju stvorili. Plitko i prolazno, kao zabokrecina. No dobro, niste vise Srbi .