Crnu Goru čeka "Maršalov plan"!
Youtube/Printscreen

Spajić je na današnjoj konferenciji za medije izneo "Maršalov plan" za Crnu Goru koji, između ostalog, predviđa minimalnu zaradu od 450 evra i povećanje svih zarada u državi za otprilike 17 odsto.

Veruje da će sa te dve mere Crna Gora do kraja sledeće godine doći do 700 evra prosečne neto zarade. U narednoj godini, kaže, biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje.

DRŽAVNI DUG

"Državni dug koji smo zatekli na nivou od 103 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) projektovan je da se smanji na nivo od 78 odsto", rekao je Spajić.

Dodao je da je budžetski deficit koji su zatekli od 11 odsto BDP-a smanjen na nivo od tri odsto, napominjući da je Crna Gora u poslednjih 13 godina beležila deficit budžeta u proseku od po pet odsto svake godine, te da je u avgustu ostvaren suficit od preko 60 miliona evra.

Prema njegovim rečima, stopa ekonomskog rasta biće 13 odsto, što je iznad nivoa projektovanog budžetom.

PRIHOD OD TURIZMA

Takođe je saopštio da prihod od turističke sezone iznosi 700 miliona evra.
Prezentovani plan predviđa uvođenje neoporezivog dela zarade na 700 evra bruto zarade, kao i progresivno oporezivanje zarada.

U okviru reforme poreskog sistema planira se povećanje stope poreza na dividendu, kao i uvođenje posebnog poreza na podizanje gotovine za pravna lica, preneo je RTCG.

Spajić je najavio i olakšice za preduzetnike i mikro preduzeća, uvođenje progresivnog oporezivanja dobiti pravnih lica.

Sve ove mere će, kako je rekao, biti deo predloga budžeta za narednu godinu, koji će Skupštini biti dostavljen do 15. novembra.
 

Komentari (0)

Loading