DRITANOV UCENJIVAČKI POTENCIJAL Građanski pokret URA još nije zauzeo konačan stav o rekonstrukciji Vlade
EPA/ BUKA TV

- Model ekspertske Vlade je omogućio smenu Demokratske partije socijalista. Možemo razgovarati o rekonstrukciji, a da se sačuva suština - da Vlada ostane ekspertska i nestranačka. Ukoliko dođe do novog momenta, da svi konstituenti većine, pa i premijer, žele političare u Vladi, onda to više nije ekspertska, već politička, stranačka vlada. To je nova vlada o kojoj moramo da se dogovaramo i sednemo za sto - poručio je Konatar.

Politički analitičar prof. dr Srđan Vukadonović kaže da uvek postoje remetilački faktori kada u koaliciju uđu raznorodne stranke koje ne gledaju interes građana Crne Gore i političke stabilnosti.

- Narodu je dosta bilo političkog mučenja u minulih deset meseci od kako se formirala Vlada Zdravka Krivokapića i sada žele stabilnu Vladu koja će dati dobre rezultate koji će poboljšati život građana. Međutim, imamo ucenjivanje URA koja ima svega četvoro poslanika. Rezultati izbora ni ovog puta neće biti ispoštovani jer neće odražavati izborni kapacitet izbora od 30. avgusta prošle godine - kaže Vukadinović, ocenjujući da URA predstavlja "remetilački faktor" u vladajućoj većini. - Dobro je što sada nijedna odluka u Vladi se neće moći sprovesti bez saglasnosti Demokratskog fronta.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša napominje da se Crna Gora nalazi u institucionalnoj krizi. On smatra da je prelazna Vlada najbolji način za izlazak iz ove situacije, kako bi se pripremili vanredni parlamentarni izbori.

- Očekivao sam da će kolege iz vlasti s nama iz opozicije pokušati da nađu meru kompromisa, ali ovo je trenutak da se sagledaju posledice jednogodišnjeg eksperimenta - poručuje Mugoša.

AMBASADIZACIJA

Dobro bi bilo da ova nova vlada bude formirana bez uticaja stranih ambasada jer Crnoj Gori je dosta više ambasadizacije koja se sprovodi, a takođe dobro bi bilo da bude formirana i bez uticaja NVO sektora. Poznato je navodno ekspertsko zalaganje URA u prošlom mandatu, kada su pokušali da poture eksperte svojih kasnijih potpredsednika! Vlada mora da bude politička, jer političari će morati da odgovaraju svojim strankama. Mi danas imamo vladu takozvanih eksperata koji ne odgovaraju nikome! Niko iza ovih članova vlade ne stoji i zato nema ni njihove odgovornosti - upozorava profesor Vukadinović.

Komentari (0)

Loading