MEDOJEVIĆ UMESTO DRITANA? Velike promene čekaju Crnu Goru, jedan ministar je otpisan!
Foto: Printscreen

Dogovorom dve najjače pobedničke liste - Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, uslediće rekonstrukcija izvršne vlasti, a Vlada će umesto dosadašnjih 12 ministarstava imati 18, uz tri potpredsednička mesta.

Izvesno je da će dva potpredsednička mesta imati lideri DF, koji će obavljati i ministarske funkcije. Prema saznanjima "Novosti", gotovo je sigurno da aktuelni ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović broji poslednje dane na toj funkciji. Na njegovoj smeni insistirao je i sam Krivokapić, nakon nemilih dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra i navodnih propusta u bezbednosnom sektoru. Na tom mestu mnogi vide Nebojšu Medojevića, lidera Pokreta za promjene.

U četvrtak se u Podgorici nezvanično moglo čuti da će DF tražiti da upravo Medojević bude potpredsednik Vlade zadužen za koordinaciju službi bezbednosti, pa i MUP. Zbog nezadovoljstva rezultatima u bezbednosnom sektoru, posebno u oblasti šverca i organizovanog kriminala, pominje se i poverenje sadašnjem potpredsedniku za ta pitanja Dritanu Abazoviću. "Novosti" nezvanično saznaju da bi Abazović mogao postati šef crnogorske diplomatije, umesto Đorđa Radulovića, koji je diplomatsku karijeru gradio uz pomoć bivšeg ministra spoljnih poslova Srđana Darmanovića, iz vremena Mila Đukanovića.

Izvesno je da će novi ministar pravde biti Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore, da će ministarka Vesna Bratić biti rasterećena, jer će joj ostati jedan od četiri dosadašnja resora - kulture, prosvete, nauke i sporta. Čvrste pozicije u Vladi drže i ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, čiji će resor takođe biti podeljen na finansija, i rad i socijalno staranje, te ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Resor Ratka Mitrovića biće podeljen na saobraćaj, turizam, kao i planiranje prostora i građevinarstvo. "Novosti" nezvanično saznaju da bi ministar sporta mogao biti Miodrag Perunović, višestruki šampion u boksu.

Nezvanično se saznaje da će DF pokrivati MUP, Ministarstvo za planiranje prostora i građevinarstvo, kao i ministarstva zdravlja, prosvete, saobraćaja, nauke, sporta, ekonomije i javne uprave. Koaliciji "Mir je naša nacija" trebalo bi da pripadnu ministarstva pravde, turizma, rada i socijalnog staranja, kao i resori odbrane, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kulture i informisanja, dok bi koaliciji "Crno na bijelo", koju predvodi URA, pripala diplomatija.

Da mozaik oko nove vlade još nije sastavljen pokazuje saopštenje URA da je rekonstrukcija vlade moguća samo na ekspertskom nivou, prema sporazumu od 9. septembra 2020, koji je bio okvir za formiranje i funkcionisanje vlade.

- Ukoliko se uđe u pregovore o političkoj vladi, onda je to novi politički momenat i krećemo od nule, pa bi tada sve opcije bile na stolu - poručili su iz Abazovićeve stranke, ostajući nedorečeni da li to znači da ne žele da Krivokapić ostane na čelu vlade.

Sadašnji premijer pristao je na rekonstrukciju pod određenim uslovima, među kojima i - da on bira ministre, a da Abazović bude prvi potpredsednik vlade.

U najnovijem reagovanju DF navodi se da su pokazali spremnost na kompromis odustajući od zahteva za formiranje nove vlade bez aktuelnog premijera.

VELJOVIĆEVO NASILJE NA CETINJU

Akcija policije na Cetinju, tokom ustoličenja mitropolita Joanikija, počela je nakon što je savetnik za bezbednost predsednika države Veselin Veljović pokušao nasilno da probije kordon i destabilizuje policiju, navodi se u posebnom izveštaju koji je ministar policije Sergej Sekulović dostavio parlamentarnom Odboru za bezbednost i odbranu. Veljović je uhapšen tokom protesta, a narednog dana je pušten.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading