ISPRAVKA FBI ne šalje agente da ruše Đukanovića, njihov izveštaj star je pet godina
EPA/TOMS KALNINS

Prvobitnu informaciju koju je preneo portal Alo! je zapravo netačna, na to nam je ukazala analiza portal Raskrinkavanje.me.

Naime, radi se o netačnoj vesti za Mila Đukanovića, u kojoj se tvrdi da Američki Federalni istražni biro (FBI) šalje agente u Crnu Goru, kao i da se sprema velika akcija rušenja Đukanovića.

Šta su činjenice?

Jedini dokument vezan za transnacionalni organizovani kriminal koji se nalazi na zvaničnom sajtu čuvenog američkog biroa je izveštaj FBI-a pod nazivom „Transnacionalni organizovani kriminal“ u kojem se pominje i Crna Gora, i to u kontekstu delovanja balkanskih transnacionalnih grupa za organizovani kriminal.

„Balkanske kriminalne grupe su politički i finansijski motivisane grupe koje su povezane ili potiču iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Grčke i Rumunije. Ove organizovane kriminalne grupe nanose značajnu finansijsku štetu Sjedinjenim Državama svake godine“, navodi se između ostalog.

U čitavom izvještaju se Crna Gora pominje samo u prethodnom citatu, te u izveštaju nema dela gde je FBI pominjao kavački i škaljarski klan, kao i tvrdnje da ove kriminalne grupe imaju podršku države.

U izveštaju nije moguće pronaći deo gde se pominje Milo Đukanović.

Ono što je takođe interesantno je činjenica da je izveštaj FBI-ja, koji je sudeći po navodima domaćih portala inicijalna kapisla „hapšenja Đukanovića“, zapravo objavljen 2016, dakle prije 5 godina.

To je moguće videti na zvaničnom sajtu FBI-ja, na dnu stranice nakon pretrage pojma „montenegro“.

Pregledom samog izvještaja, koji uopšte nije novijeg datuma, dolazimo do činjenica da FBI nije pominjao niti kavački niti škaljarski klan, a ni crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

- Originalni tekst -

Umajući to u vidu, objave sa portala Alo i SrbijaDanas u kojima se tvrdi da se sprema „velika akcija“ u kojoj će agenti FBI-ja uhapsiti Mila Đukanovića, ocjenjujemo kao teorija zavjere.

Američki Federalni istražni biro (FBI) uvrstio je crnogorski kriminal na spisak transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa od posebnog značaja, koje vršenjem krivičnih dela svake godine nanose značajnu finansijsku štetu SAD!

Ovaj podatak osvanuo je u zvaničnoj internet prezentaciji FBI, u kojoj se navodi da mafijaške grupe iz Crne Gore, među kojima su kavački i škaljaraski klan, imaju političku i finansijsku podršku države!

ISPRAVKA FBI ne šalje agente da ruše Đukanovića, njihov izveštaj star je pet godina

Tanjug

 

Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar i istoričar, navodi za Alo! da je ovom objavom FBI doslovno gurnuo prst u oko Milu Đukanoviću, aktuelnom predsedniku Crne Gore.

- Od 2017. godine počeli su da „padaju“ brodovi sa velikim tovarima kokaina, a koji su dolazili iz dalekih zemalja. Ti prljavi poslovi počeli su finansijski da ugrožavaju čitav Balkan, ali i velike sile poput Amerike, koja na to daje odgovor. FBI je odavno targetirao predsednika Crne Gore i istraga koja bi se protiv njega pokrenula mogla bi ozbiljno da ga ugrozi - objašnjava Dobrosavljević.

Prema njegovim rečima, pad predsednika Đukanovića i njegovih političkih i kriminalnih saradnika mogao bi se očekivati kada FBI pošalje agente iz više zemalja s ciljem da zanavek iskoreni kriminal u Crnoj Gori.

- Specijalno obučeni agenti pratiće tokove prljavog novca koji se sliva u kasu političara i kriminalaca u toj državi, kao i na koji način se on legalizuje. Informacije do kojih bi došli mogle bi da stave tačku na klanove koje Crna Gora podržava, ali i na samog šefa te države - podvlači Dobrosavljević.

Zvicer zbrisao Đukanovićevim avionom

Vladimir Dobrosavljević ranije je izjavio za Alo! da je Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, iz Crne Gore pobegao avionom koji koristi aktuelni predsednik te države Milo Đukanović!

Dobrosavljević je za naš list naveo da je vođa „kavčana“ najpre državnom letelicom odleteo u Pariz, a potom nastavio put Južne Amrike.

- Glavni grad Francuske je najverovatnije bio samo stanica na njegovom putu bekstva. Nema sumnje da ga je brzo napustio i otišao u Latinsku Ameriku. Prema saznanjima do kojih sam došao boraveći u Crnoj Gori, to su mu omogućili političari i ostali državni funkcioneri bliski predsedniku Đukanoviću - objašnjava Dobrosavljević.

Kako je dodao, Crnoj Gori je u interesu da krije vođu kavačkog klana jer bi se njegovim hapšenjem otkrila korupcija velikih razmera u vrhu te države. 

- Jasno je da pojedinim visokim funkcionerima Crne Gore ne odgovara da Zvicer bude priveden pravdi. To bi doslovno značilo da će na površinu isplivati sve njihove mutne radnje. Stoga, navodnog vođu kavačkog klana su poslali u daleku zemlju, gde ga verovatno čuvaju ljudi s kojima učestvuje u švercu kokaina - tvrdi analitičar.

Njegove reči potvrđuju informacije iz prezentacije FBI, u kojoj se navodi da crnogorski klanovi ne deluju po tradicionalnoj hijerarhiji, već oko etničkih udruženja i prijateljskih veza.

ISPRAVKA FBI ne šalje agente da ruše Đukanovića, njihov izveštaj star je pet godina

Alo promo

 

„Oni su agilniji, organski i zasnovani su na konkretnim akcijama. Spretni su i u usvajanju novih tehnologija, povećavajući na taj način sposobnost da prošire svoju bazu kriminalnog tržišta kroz prevare omogućene internetom“, objašnjeno je u prezentaciji.

Kako se dalje navodi, ove kriminalne grupe bave se bezbrojnim kriminalnim aktivnostima.

„Tu spadaju prevare sa pasošima, prevare u vezi s uređajima iz sistema obezbeđenja, krađe, prevare u zdravstvu, prevare sa nekretninama, u osiguranju, pranje novca, trgovina drogom, šverc ljudi, prostitucija i iznuda“, piše u objavi Federalnog istražnog biroa.

Objašnjeno je da su se kriminalci organizovali u klanove koristeći porodične veze radi zaštite i uzajamne pomoći.

„Počev od 15. veka, odnosi klanova regulisani su kodeksom koji ceni lojalnost i tajnovitost. Svaki klan je uspostavljen na određenim teritorijama i kontrolisao je sve aktivnosti na toj teritoriji. Zaštita aktivnosti i interesa često je dovodila do nasilja među klanovima. Elementi svojstveni strukturi krimi-grupa pružili su savršenu okosnicu za ono što se smatra savremenim organizovanim kriminalom“, podvlači FBI.

Crna tržišta otvorila se padom komunizma

Federalni istražni biro navodi i da je širenje nelegalnih akivnosti na Balkanu počelo urušavanjem komunizma krajem prošlog veka.

„Tržišta koja su bila zatvorena za te grupe odjednom su se otvorila, što je dovelo do stvaranja međunarodne mreže. Grupe su se infiltrirale u nove demokratske institucije, dodatno proširujući mogućnosti zarade“, objašnjava se u prezentaciji FBI.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading