FBI RUŠI MILA ĐUKANOVIĆA Amerikanci šalju agente, sprema se velika akcija u Crnoj Gori
EPA/TOMS KALNINS

Američki Federalni istražni biro (FBI) uvrstio je crnogorski kriminal na spisak transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa od posebnog značaja, koje vršenjem krivičnih dela svake godine nanose značajnu finansijsku štetu SAD!

Ovaj podatak osvanuo je u zvaničnoj internet prezentaciji FBI, u kojoj se navodi da mafijaške grupe iz Crne Gore, među kojima su kavački i škaljaraski klan, imaju političku i finansijsku podršku države!

Tanjug

 

Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar i istoričar, navodi za Alo! da je ovom objavom FBI doslovno gurnuo prst u oko Milu Đukanoviću, aktuelnom predsedniku Crne Gore.

- Od 2017. godine počeli su da „padaju“ brodovi sa velikim tovarima kokaina, a koji su dolazili iz dalekih zemalja. Ti prljavi poslovi počeli su finansijski da ugrožavaju čitav Balkan, ali i velike sile poput Amerike, koja na to daje odgovor. FBI je odavno targetirao predsednika Crne Gore i istraga koja bi se protiv njega pokrenula mogla bi ozbiljno da ga ugrozi - objašnjava Dobrosavljević.

Prema njegovim rečima, pad predsednika Đukanovića i njegovih političkih i kriminalnih saradnika mogao bi se očekivati kada FBI pošalje agente iz više zemalja s ciljem da zanavek iskoreni kriminal u Crnoj Gori.

- Specijalno obučeni agenti pratiće tokove prljavog novca koji se sliva u kasu političara i kriminalaca u toj državi, kao i na koji način se on legalizuje. Informacije do kojih bi došli mogle bi da stave tačku na klanove koje Crna Gora podržava, ali i na samog šefa te države - podvlači Dobrosavljević.

Zvicer zbrisao Đukanovićevim avionom

Vladimir Dobrosavljević ranije je izjavio za Alo! da je Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, iz Crne Gore pobegao avionom koji koristi aktuelni predsednik te države Milo Đukanović!

Dobrosavljević je za naš list naveo da je vođa „kavčana“ najpre državnom letelicom odleteo u Pariz, a potom nastavio put Južne Amrike.

- Glavni grad Francuske je najverovatnije bio samo stanica na njegovom putu bekstva. Nema sumnje da ga je brzo napustio i otišao u Latinsku Ameriku. Prema saznanjima do kojih sam došao boraveći u Crnoj Gori, to su mu omogućili političari i ostali državni funkcioneri bliski predsedniku Đukanoviću - objašnjava Dobrosavljević.

Kako je dodao, Crnoj Gori je u interesu da krije vođu kavačkog klana jer bi se njegovim hapšenjem otkrila korupcija velikih razmera u vrhu te države. 

- Jasno je da pojedinim visokim funkcionerima Crne Gore ne odgovara da Zvicer bude priveden pravdi. To bi doslovno značilo da će na površinu isplivati sve njihove mutne radnje. Stoga, navodnog vođu kavačkog klana su poslali u daleku zemlju, gde ga verovatno čuvaju ljudi s kojima učestvuje u švercu kokaina - tvrdi analitičar.

Njegove reči potvrđuju informacije iz prezentacije FBI, u kojoj se navodi da crnogorski klanovi ne deluju po tradicionalnoj hijerarhiji, već oko etničkih udruženja i prijateljskih veza.

Alo promo

 

„Oni su agilniji, organski i zasnovani su na konkretnim akcijama. Spretni su i u usvajanju novih tehnologija, povećavajući na taj način sposobnost da prošire svoju bazu kriminalnog tržišta kroz prevare omogućene internetom“, objašnjeno je u prezentaciji.

Kako se dalje navodi, ove kriminalne grupe bave se bezbrojnim kriminalnim aktivnostima.

„Tu spadaju prevare sa pasošima, prevare u vezi s uređajima iz sistema obezbeđenja, krađe, prevare u zdravstvu, prevare sa nekretninama, u osiguranju, pranje novca, trgovina drogom, šverc ljudi, prostitucija i iznuda“, piše u objavi Federalnog istražnog biroa.

Objašnjeno je da su se kriminalci organizovali u klanove koristeći porodične veze radi zaštite i uzajamne pomoći.

„Počev od 15. veka, odnosi klanova regulisani su kodeksom koji ceni lojalnost i tajnovitost. Svaki klan je uspostavljen na određenim teritorijama i kontrolisao je sve aktivnosti na toj teritoriji. Zaštita aktivnosti i interesa često je dovodila do nasilja među klanovima. Elementi svojstveni strukturi krimi-grupa pružili su savršenu okosnicu za ono što se smatra savremenim organizovanim kriminalom“, podvlači FBI.

Crna tržišta otvorila se padom komunizma

Federalni istražni biro navodi i da je širenje nelegalnih akivnosti na Balkanu počelo urušavanjem komunizma krajem prošlog veka.

„Tržišta koja su bila zatvorena za te grupe odjednom su se otvorila, što je dovelo do stvaranja međunarodne mreže. Grupe su se infiltrirale u nove demokratske institucije, dodatno proširujući mogućnosti zarade“, objašnjava se u prezentaciji FBI.

Komentari (0)

Loading