NA POPISU NEĆE BITI MOGUĆE IZJASNITI SE KAO SRBIN?! Sprema se podvala veka narodu u Crnoj Gori
EPA

 

Nacrt zakona o popisu stanovništva u 2021. godini u formi predloga, trebalo bi da se nađe možda već sutra pred vladom, a potom i parlamentom, pišu podgoričke Vijesti i konstatuju da je jasna namera vlade da se popis održi u ovoj godini, s tim da nije još precizirano kad tačno.

Za razliku od Zakona o popisu iz 2011. godine, u Nacrtu zakona o popisu ove vlade, u koji je Televizija Vijesti imala uvid, nije navedeno u kom periodu će se sprovesti popis, već će to utvrditi vlada.

Nacrtom je predviđeno da će popisom biti obuhvaćeni crnogorski državljani koji žive u Crnoj Gori, stranci sa stalnim ili privremenim boravkom i stranci kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ili traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori.

Izostavljena je kategorija iz 2011. godine - "lica bez državljanstva", zatim odredba da se osobe popisuju bez obzira da li se u vreme popisa nalaze u Crnoj Gori ili u inostranstvu i bez obzira da li u vreme popisa poseduju lična identifikaciona dokumenta.

Na popisu će građani davati lične podatke poput bračnog ili vanbračnog statusa, mesta iz kojeg su se doselili, završenoj školi, jezicima kojima se služe, poznavanju rada na računaru, zanimanju...

Novina je da će građani moći da se izjasne i ukoliko su u životnom partnerstvu sa osobom istog pola. Za razliku od prethodnog popisa - neće se prikupljati podaci o invalidnosti po vrstama i uzrocima invaliditeta.

Najviše sporenja prethodnih meseci, pišu Vijesti, izazvalo je pitanje da li će se građani izjašnjavati o etničkoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku, na čemu DF insistira, što je uvršteno u Nacrt zakona.

Građani će davati podatke i da li žive u svom stanu ili kao podstanari, koji energent koriste za grejanje, da li je stan klimatizovan, kada je kuća ili zgrada u kojoj žive izgrađena... Uklonjeno je pitanje o korišćenju interneta u stanu, pa će izostati odgovor o procentu stanovništva koje ga koristi.

Nacrtom je, kao i 2011. godine propisano da su građani dužni da učestvuju u popisu, kao i da odgovore na sva pitanja i da na svako pitanje daju tačan i potpun odgovor.

Za one koji se ne budu pridržavali toga - propisana je kazna od 100 do 500 evra. Ista kazna preti svakome ko snima ili fotografiše intervju popisivača sa građanima ili objavi popisne obrasce putem interneta ili medija. Prve, preliminarne rezultate popisa ali samo o broju stanovnika, domaćinstava i stanova - Monstat će objaviti u roku od 30 dana od dana završetka popisa, dok će konačne objaviti prema Godišnjem planu zvanične statistike i Kalendaru objavljivanja statističkih podataka.

Vijesti pišu da iz vlade nisu dobili odgovor da li će se ovaj Nacrt zakona naći na sutrašnjoj sednici. Zbog hitnosti, zakon će, ako ga Skupština usvoji - stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading