DEO BEZBEDNJAKA ODBIO POSLUŠNOST Svečanom činu ustoličenja na Cetinju prethodili dramatični sati u noći između subote i nedelje
Printscreen

U Crnoj Gori je bio državni udar! Ovu alarmantnu informaciju javnosti je juče saopštio Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, ukazujući da je ovo njemu i drugom lideru DF Andriji Mandiću potvrdio juče u zoru premijer Zdravko Krivokapić.

Knežević je rekao da su to saznali na sastanku, održanom u noći između subote i nedelje, kojem su prisustvovali i čelni ljudi bezbednosnih struktura u Crnoj Gori.

- Danas je poražena naša država i niko ne treba da se oseća pobednikom - rekao je Knežević.

Odlaganje (ni)je bila opcija

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ustvrdio je juče da odlaganje ustoličenja mitropolita Joanikija nije bila opcija.

- Država je odbranjena! Zahvaljujem svim hrabrim policajcima, ali i narodu Crne Gore, koji su pomogli da svi proslavimo ovaj veličanstven trenutak - napisao je Krivokapić na "Tviteru".

- Događaji su pokazali da je trebalo podržati stav našeg saveza da se zabrani okupljanje protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija.

Prema rečima Mandića, pravna država i njene institucije moraju odraditi svoj posao u vezi sa svime što se događalo oko ustoličenja mitropolita Joanikija i da neko mora da odgovara za to.

Đukanović: Nasilno ustoličenje

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da se na Cetinju dogodila, kako je naveo, "nasilna intronizacija mitropolita" crnogorsko-primorskog i neprimerena upotreba sile "protiv mirno okupljenih građana".

- Na Cetinju smo svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja - naveo je Đukanović u saopštenju dostavljenom medijima.

- Scene, posebno sletanje helikopterom na Cetinje i sve što je pratilo taj trenutak na cetinjskim ulicama nije ponos ni za koga, ali je moralo da se obezbedi da država funkcioniše - kazao je on, dodajući da se pokazalo da neko tuđu decu zavađa zbog sitne političke koristi.

Naglasio je i da nije bilo nigde Mila Đukanovića, ni u prvim, ni u zadnjim redovima.

- Videli smo neke poslanike DPS, a njega nigde nije bilo, a on je sve osmislio kako bi se destabilizovao mir u Crnoj Gori. To se ne sme dozvoliti - naglasio je on.

Inače, od Mandića i Kneževića političku podršku da ustoličenje mitropolita Joanikija bude održano na Cetinju, na sastanku održanom u zgradi Vlade juče ujutro oko 2 sata, kako "Novosti" saznaju, zatražio je Krivokapić, jer ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor policije Zoran Brđanin nisu bili za to da se ustoličenje obavi na Cetinju i da policija postupi po zakonu.

Krivokapić je juče poručio i da je napad na policiju napad na državu, a nalogodavci "rukovodstvo DPS". Ko je bio zaista pravi "ratni huškač" pokazuje i potvrda hapšenja Veselina Veljovića, savetnika predsednika Crne Gore za bezbednost i bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore. On je, naime, priveden juče nakon organizovanja napada na policiju koja se nalazila ispred Cetinjskog manastira i nakon pokušaja da probije kordon i teških izgovorenih reči na račun uniformisanih policijskih snaga.

Komite propustile Vujanovića

Vozilo u kojem se nalazio Filip Vujanović, bivši predsednik Crne Gore, bilo je juče tokom prepodneva prvo koje su komite na barikadama pustile da prođe ka Cetinju. Osim Vujanovića, na Cetinju je juče viđen i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Veljoviću je određeno zadržavanje do 72 sata zbog opasnosti uticaja na svedoke, izjavio je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Cetinje Duško Milanović. Milanović je za podgoričke "Vijesti" rekao da je cetinjsko tužilaštvo odredilo zadržavanje Veljoviću nakon saslušanja.

- Sad je valjda svima sve jasno! Apelujemo na mir i spuštanje tenzija - napisao je potpredsednik Vlade Dritan Abazović na "Tviteru", dodajući da je DPS Crnoj Gori uzeo srce i sad bi da joj oduzme i mir.

Veljović je nedavno u svom autorskom tekstu pozvao građane da se masovno okupe na Cetinju i policiju da odbije "svako neustavno i nezakonito naređenje" tokom ustoličenja mitropolita Joanikija. On je zbog toga bio priveden u Državno tužilaštvo gde je dao izjavu. Međutim, nastavio je sa takvim delovanjem i minulog vikenda, učestvujući u neredima, ruku pod ruku sa komitama, i napadima na pripadnike policije Crne Gore.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading