Milo Đukanović uvodi vanredno stanje?!
Foto: EPA

"U takvoj situaciji, ako krenu da silom razbijaju protest, dolaze u vrlo neugodnu poziciju koja se može tumačiti i kao nasilno ugrožavanje prava na slobodu zbora i govora i većeg narušavanja javnog reda i mira - Ðukanović, kao predsednik države i predsednik Saveta za odbranu i bezbednost, u takvim okolnostima može da zatraži proglašenje vanrednog stanja - u Crnoj Gori ili na delu njene teritorije", piše list.

Po Ustavu odluku o vanrednom stanju na delu teritorije donosi Skupština Crne Gore. U aktuelnom sazivu, parlamentarna većina ima samo jedan glas više.

"Ako Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donosi Savet za odbranu i bezbednost i podnosi je na potvrdu Skupštini, čim ona bude u mogućnosti da se sastane", navodi se u crnogorskom Ustavu.

Ta mogućnost, piše list, svakako može da u značajnoj meri sputa nasilne akcije policije, u slučaju da takva komanda stigne bez razumnog povoda ili na osnovu pogrešne procene bezbjednosnog rizika.

Operativci javne i tajne policije svakog dana su na Cetinju i pokušavaju da naprave plan.

"Razmišljaju o blokadi ulaska u Cetinje, blokadi glavnih saobraćajnica prema Cetinjskom manastiru, ali je problem kako sprovesti blokadu kad će Cetinjani svakako izaći na ulice, tako da će biti teško sprovesti Porfirija i Joanikija do Manastira", piše list pozivajući se na neimenovane sagovornike.

Kažu da je jedna od opcija bila i da patrijarha i Joanikija na Cetinje dovedu helikopterom koji bi se spustio na stadion, ali im je i u toj situaciji veliki problem - kako da velikodostojnike SPC sprovedu do Manastira.

Pobjeda tvrdi da nevolje za policijsko obezbeđenje pravi i, kako navode "Crkva Srbije", jer su se, prema nezvaničnim informacijama, u Cetinjskom manastiru već skupile desetine muškaraca iz kriminogenih struktura kako bi ga ,,branili“.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stršljen

01.09.2021 19:14

Don Milo, mafijaški bos, mora da prolije krv ljudi u crnoj gori, jer ako to ne uradi očekuje ga hapšenje za šverc droge i cigareta, pljačke, gde će mu se konfiskovati sve pokradeno, crne gore i osuda koja će biti doživotna s obzirom na njegove godine. I šta mislite da on neće pokrenuti ubijanje suprotstavljenih strana.