MEDOJEVIĆ O ZAPLENI VIŠE OD TONE KOKAINA Evo dokaza da je DPS režim bio sponzor organizovanog kriminala i šverca
Foto: Printscreen A1TV

“U mnogobrojnim polemikama sa DPS-o na moje optužbe da je DPS režim sponzor organizovanog kriminala i šverca, uvijek je sa te adrese stizao isti odgovor: “Nemaš dokaze”. E, evo dokaza. A kada bi policija, ANB, i tužilaštvo radili svoj posao, na ovaj način, dokaza bi bilo više nego tona kokaina prošvercovanih preko Crne Gore. A ovo je samo vrh ledenog brijega. Koliko je stotina tona kokaina prošlo kroz Crnu Goru u ovih 20 godina? Koliko još tona kokaina ima skrivenih po Crnoj Goru?”, pitao je Medojević.

Kako je istakao, u svakom ozbiljnijem izveštaju međunarodnih organizacija koje se bave organizovanim kriminalom, već decenijama Crna Gora i Luka Bar su registrovani kao ključne tačke distribucije kokaina iz Latinske Amerike ka Evropi.

“Ogromne količine kokaina koje se preko Crne Gore distribuiraju dalje ka Evropi i izostanak bilo kakve ozbiljne akcije crnogorskih službi bezbjednosti i tužilaštva, ukazivao je na političko sponzorstvo vlasti i zaštitu. Bilo je i ranije pokušaja međunarodnih akcija protiv narkokartela iz Crne Gore, ali su uglavnom te akcije propadale, zbog curenja i formacija iz ANB i policije ka kartelima. Koristim ovu priliku da čestitam Upravi policije i Upravi Carina i svim operativcima na uspješnoj akciji. Posebno je važna činjenica da po prvi put operativne informacije dobijene međunarodnom saradnjom, nijesu procurile prema kartelima, što je dobra vijest i dobar znak da je novi menadžment, za sada, van uticaja starih korumpiranih struktura”, istakao je lider PzP-a.

Prema njegovim rečima, ovo je veliki uspeh službi bezbednosti i prvi korak ka suštinskoj borbi protiv DPS mafije koja je stisnula čitavu državu u svoj smrtonosni zagrljaj.

“Akcija će imati puni smisao, ako se dubljom i širom istragom obuhvate i organizatori, naručioci i finansijeri ove isporuke čija je vrijednost na veliko oko 64 mil EUR, a na ulici i preko 360 mil EUR (u zavisnosti od čistoće).  Imajući u vidu količinu i modus operandi jasno je da se radi o poslu velikih igrača kojima ovo nije prva tura. Ovo je, bez sumnje, transkacija najjačih narko-kartela iz Crne Gore i istražitelji treba da prate taj trag. Ako ne bude opstrukcija u tužilaštvu i političkim strukturama.  Pokazalo tačnim moje uporno insistiranje da je Luka Bar kritična tačka za šverc cigareta i narkotika i da je stanje sistema obezbjeđenja na nedopustivo niskom nivou, što je sistematski i osmišljeno rađeno 30 godina, kako bi se olakšao šverc. Vlada bi morala pod hitno da uđe u projekat modernizacije sistema obezbjeđenja Luke Bar, Uprave carina kako bi se smanjili rizici od šverca preko ove Luke.”, naglasio je on.

Medojević je maveo da je najgore za uspeh ove borbe, da država pokaže kolebljivost i nedostatak čvrstine i odlučnosti.

“To bi mafija mogla da shvati kao znak slabosti države i onda bi mogla da uzvrati udarac. Ja sam već više puta ukazivao na vrlo jasan stav međunarodnog faktora da više neće da toleriše šverc cigareta i droge preko Crne Gore i da intervju bivšeg Ambasadora SAD Montgomerija nije bio slučajan. DF daje punu podršku svim segmentima sistema, ali ukazuje na neophodnost najšireg društvenog konsenzusa oko radikalnih institucionalnih reformi i odstranjivanja bolesnog tkiva korupcije i kriminala iz državnog organizma. Borba protiv organizovanog kriminala i velike korupcije mora da bude prioritet, svakog građanina, policajca, tužioca sudije, političara, novinara. Ako se kompletan tumor koji je rastao 30 godina u režimu Đukanovića ne odstrani, nijesmo uradili ništa”, jasan je Medojević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading