PROTEST BEZ UČESNIKA Na Cetinju slab odziv protiv ustoličenja mitropolita
IN4S

Na Cetinju je završen skup protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, inače najavljivan pompezno danima, a na kojem se okupio veoma mali broj  ljudi.

Skup je bio održan u organizaciji tzv. Patriotsko-komitskog saveza i uz podršku opozicione DPS predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića, koji su oćekivali daleko veći odziv, s obzirom na to da su prisutni došli iz cele Crne Gore, preneo je deo podgoričkih medija.

Skupu je prisustvovao samozvani mitropolit nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedejić, inače, raščinjeni svestenik Srpske pravoslavne crkve, ali i bivši direktor Uprave policije i Ðukanovićev aktuelni savetnik Veselin Veljović, kao i mnogi drugi funkcioneri i poslanici DPS, pa je lako zaključiti da je političke a ne verske prirode. 

PROTEST BEZ UČESNIKA Na Cetinju slab odziv protiv ustoličenja mitropolita

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prethodno je liturgiju u Cetinjskom manastiru održao mitropolit Joanikije poručivši protivnicima njegovog ustoličenja u Cetinjskom manastiru da Crnoj Gori ne priliči da, kako je rekao, sa barjakom antifašizma prihvata ideologiju najvećeg fašiste sa ovog područja - "prokletoga Sekule Drljevića".

Istakavši da poštuje svaku državu - Srbiju i Crnu Goru, mitropolit Joanikije je poručio da njega ne šalje "crkva Srbije", već da ga šalje Srpska pravoslavna crkva.Podsetio je da je on rođen u Crnoj Gori i da je građanin ove države, te upitao kako je on može da bude okupator svoje države.

Ustoličenje mitroplita Joanikija najavljeno je za 5. septembar u prisustvu patrijarha srpskog Porfiriija, a Veljović je prošle sedmice u autorskom tekstu za jedan crnogorski mediji pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starešina i priključe se protivnicima ustoličenja.

Protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, u prisustvu patrijarha Porfirija su sve opozicione stranke predvođene Ðukanovićevim DPS-om, nevladine organizacije i pojedinci.Iako se ustoličenja mitropolita SPC tradicionalno održavaju u Cetinjskom manastiru, oni zahtevjau da se taj čin izmesti u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore izgrađen poslednjih decenija ili u sedištu SPC u Beogradu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading