LUDAČKI UDAR NA SRBE Veljović napao patrijarha Porfirija - Dolazak na Cetinje je velikosrpska agresija!
Foto: Printscreen

U autorskom tekstu za podgorički Pobjedu on ocenjuje da najavljeni dolazak srpskog patrijarha Porfirija na crnogorsko Cetinje, koje nema samo status prestonice nego istorijsku simboliku trajanja i postojanja crnogorske države, predstavlja "još jedan pokušaj agresije srpske šešeljevsko-vučićevske kleronacionalističke politike u pohodu na crnogorsku državu"!

- Srbija i srpska politika kroz vekove su na Crnu Goru i crnogorsku državu gledali iz vizure ratnog plena i prostora na koji polaže nepisano pravo gazdovanja i potčinjenosti. Sraman je pokušaj poniženja trona Svetog Petra Cetinjskog i crnogorskih vladika koji su bili vladari i vladike Crnogorske pravoslavne autokefalne crkve i vatrom i mačem kroz vekove branili slavu i ponos crnogorskog naroda i države, dovođenjem onih koji ne priznaju i ne poštuju crnogorsku državu, naciju, jezik i kulturu. Dovođenjem onih koji otvoreno rade da potčine Crnu Goru kao staru evropsku državu i ponovo je prisajedine "srpskom svetu" i velikosrpskom projektu, da je potčine procesima posrbljvanja i agresivne hegemonije SPC kao tuđe crkve tuđe države i organizacije u funkciji tuđih interesa. Novoizabrani mitropolit SPC nikada neće biti crnogorski jer ga Crnogorci pravoslavci neće prihvatiti svojim već tuđinom i izvanjcem koji je nametnut da služi tuđoj državi i ideologiji. Trenutni provizorijum vlasti je talac i bespogovorni sledbenik i poslušnik SPC koji nema snagu, moć ali ni želju da se suprotstavi najezdi svetosavlja, verskog radikalizma i ogoljelog nacionalšovinizma, ravnogorstva i četništva koje propagira, njeguje i baštini SPC i aktuelna srpska politika - navodi Milov bezbednjak, dodajući da  "SPC u Crnoj Gori nije postojala pre 1918 g. kada je dekretom ukinuta autokefalna CPC, pod okupatorskom čizmom i vojskom u porobljavanju, zločinima i nedelima prema crnogorskim građanima dovedena SPC."

- Danas je očigledno da Vučićeva politika finansijskim sredstvima potkupljuje i kontroliše SPC i određene političke aktere na crnogorskoj političkoj sceni, a instrumentalizuje kao produženu ruku hegemonističke politike prema Crnoj Gori i regionu. Građani Crne Gore napokon zaslužuju istinu, a ona se neće dogoditi bežanjem od vizionarskih odluka i odgovornosti za moguće posledice. Nameće se pitanje da li će trenutna vlast potegnuti aparat sile na crnogorske građane i patriote zbog prirodnog uverenja i prava da štite i brane vitalne interese svoje države, nacionalnog ponosa i dostojanstva. Stoga otvoreni dosije navodnog crnogorskog nacionalnog ekstremizma treba zatvoriti i opasnost tražiti na drugim adresama, ali i u vlastitim redovima inspiratora i nalogodavaca takvih štetnih operacija. Crnogorski nacionalizam nikome nije doneo nesreću, zapaljena ognjišta, žrtve i ratove, krv, razaranja i druge posledice, a nažalost, drugi nacionalizmi jesu to učinili mnogo puta do sada u mnogim istorijskim periodima i procesima. Sveta je dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbednosti da štiti i čuva civilizacijske vrednosti svoje države i da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje u funkciji interesa i ciljeva trenutnih ostrašćenih pojedinaca koji mogu zloupotrijebiti institucije i svoje pozicije, ali bi zloupotreba jednog dana značila i odgovornost za moguće posledice - piše Veljović, prenose "Novosti".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading