CRNOGORSKI UGOSTITELJI NA ULICAMA Najavljeni protesti ugostitelja protiv novih mera
Alo

Prvobitna informacija koja se nalazi u naslovu ove vesti ispostavila se kao netačna, a na to nam je ukazala analiza portal Raskrinkavanje.me.

Naime, usled pogoršane epidemološke situacije izazvane koronavirusom, zdravstvene vlasti u Crnoj Gori donijele su nove mjere, koje sudeći po riječima ugostitelja i radnika u tom sektoru, najviše pogađaju upravo njih. Zbog novih mera ugostitelji u Crnoj Gori su odlučili da organizuju miran protest, a ne zato što im je "ponašanje Mila Đukanovića dozlogrdilo“.

U samom tekstu moguće je pročitati ono što već danima javljaju crnogorski portali. Međutim, ključna razlika u interpretaciji u našoj vesti u odnosu na crnogorske medije, jeste pominjanje imena crnogorskog Predsednika.

Ugostitelji ni jednom nisu spomenuli Mila Đukanovića

- Originalna objava -

NVO Ugostitelji Crne Gore najavljuju protest u Podgorici, u ponedeljak na trgu Vektre, ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.

Protesti će se održati u mirnoj atmosferi, uz poštovanje epidemioloških mera koje se odnose na održavanje distance i nošenje maski, a održavaće se svakog dana dok institucije ne koriguju trenutne mere.

Ugostitelji iz drugih gradova će, takođe, organizovati proteste, o čemu će javnost biti obaveštena, navodi se u saopštenju.

- Više puta smo apelovali na Vladu Crne Gore da koriguje aktuelne mere jer su one diskriminišuće jer se ugostiteljima ograničava pravo na rad i grubo krše njihova ostala osnovna prava.

Ugostitelji su od početka epidemijskih dešavanja pretrpeli najviše ograničenja u pogledu njihovog rada, a diskriminacija ugostitelja sada doživljavaju kulminaciju jer se u jeku sezone, kada je turistima dozvoljen ulazak bez bilo kakvih potvrda, od ugostitelja traži da poštuju mere koje nisu na snazi u drugim sektorima, navodi ta NVO:

Napominjemo da od ugostiteljstva živi oko 25-30 000 ljudi, koji su zaposleni u tom sektoru, a da indirektno od te grane privrede zavisi mnogo više ljudi. Ti ljudi se zbog krize izazvane pandemijom COVID 19 nalaze na rubu egzistencije, a ovakve mere, koje su nepromišljene i ad hoc donešene dodatno pogoršavaju njihov položaj. Sve to imaće dodatne negativne posledice po ekonomsku stabilnost Crne Gore i standard života naših građana - navodi se u saopštenju NVO “Ugostitelji Crne Gore”.

Kako navode, iako su više puta isticali da protesti mogu ugroziti turističku sezonu i poslati negativnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, nevoljnost institucija da otvore dijalog sa ugostiteljima ih je primorala da putem mirnih protesta izraze nezadovoljstvo aktuelnim merama i utiču na nadležne institucije da koriguju mjere i da u budućnosti budu otvorenije za dijalog sa njenim građanima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading